Tarihte Bugün: 28 Ekim

Bugün, dünya tarihinin akışında iz bırakmış pek çok önemli olayın yıl dönümü. İşte 28 Ekim tarihinde yaşanmış bazı önemli olaylar...

Bugün, dünya tarihinin akışında iz bırakmış pek çok önemli olayın yıl dönümü.

İşte 28 Ekim tarihinde yaşanmış bazı önemli olaylar:

1492: Kristof Kolomb, Amerika keşif gezisinin bir parçası olarak Küba'ya ulaştı ve bu yeni bölgeyi İspanya adına sahiplendi.

1516: Osmanlı Sadrazamı Hadım Sinan Paşa yönetimindeki Osmanlı Ordusu, Gazze yakınlarında Memlukları mağlup etti. Bu zafer Osmanlı'nın Mısır ve Suriye üzerindeki kontrolünü güçlendirdi.

1636: Amerika'nın ilk üniversitesi olan Harvard, Massachusetts'te kuruldu.

1886: Amerika'nın simgesi haline gelen Özgürlük Heykeli, Fransa'nın hediyesi olarak New York'ta dikildi.

1918: Çekoslovakya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etti ve bir ulus devlet olarak sahneye çıktı.

1923: Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, Çankaya Köşkü'nde “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” diyerek modern Türkiye'nin doğuşunu müjdeledi.

1940: II. Dünya Savaşı sırasında İtalya, Arnavutluk üzerinden Yunanistan'ı işgal etti.

1948: İsviçreli kimyager Paul Hermann Müller, DDT'nin böcek öldürücü özelliklerini keşfettiği için Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

1962: Küba Füze Krizi'nde dönemin Sovyet lideri Nikita Kruşçev, ABD ile anlaşarak Küba'daki Sovyet füzelerinin geri çekileceğini duyurdu.

1981: Heavy metal müziğin ikonik gruplarından Metallica, San Francisco'da kuruldu.

1998: Cumhuriyetin 75. yılı törenleri için Türkiye'ye gelen 13 yabancı cumhurbaşkanı, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda ağırlandı.

2020: İstanbul'un ikinci sürücüsüz metro hattı olan M7 Mecidiyeköy - Mahmutbey etabı hizmete açıldı.

Tarihin her sayfasında iz bırakan olaylarla dolu bu gün, geçmişin izlerini günümüze taşıyarak hafızalarda yer edinmeye devam ediyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme