Tarihte Bugün: 15 Ekim
Bugün tarihte önemli olaylara tanıklık ettiğimiz bir gün. İşte geçmişte 15 Ekim'de yaşanan bazı olaylar...
Bugün tarihte önemli olaylara tanıklık ettiğimiz bir gün.
İşte geçmişte 15 Ekim'de yaşanan bazı olaylar:
1582 yılında Avrupa'da Gregoryen takvimi kabul edildi ve bu takvim dünya çapında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.
1878'de Amerikalı mucit Thomas Edison, Edison Electric Light Co. adlı şirketini kurdu. Edison'un bu adımı, modern elektrik aydınlatma sistemlerinin önünü açtı.
1917'de Hollandalı ünlü dansçı Mata Hari, Fransızlar tarafından tutuklanarak Almanya'ya casusluk yaptığı gerekçesiyle yargılandı. Askeri mahkeme sonucunda, ölüm cezasına çarptırılarak kurşuna dizildi.
1927'de Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurultayında "Büyük Nutuk"u okumaya başladı. Nutuk'un okunuşu tam 6 gün sürdü.
1934'te Çin'de Mao Zedung'a bağlı 100 bin kişilik birlik, ülkenin güneydoğusundan başlayıp kuzeydoğusuna kadar sürecek olan ve 10 bin kilometreyi kapsayan ünlü "Büyük Yürüyüş"e başladı.
1961 yılında Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Londra'da kuruldu. Örgüt, insan hakları ihlalleriyle mücadelede önemli bir rol üstlenmiştir.
1990'da Sovyetler Birliği başkanı Mihail Gorbaçov, Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Gorbaçov'un politikaları, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına ve Soğuk Savaş'ın sonlanmasına katkı sağlamıştı.
1999 yılında, dünyada yardıma muhtaç insanlara yönelik çalışmalarıyla bilinen Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.
2022 yılında Bartın'da meydana gelen maden faciası, ülkeyi yasa boğdu. Olayda 41 işçi hayatını kaybetti, 7 işçi yaralandı.
Bugün, hem bilimsel gelişmelerin, hem de insanlık adına önemli dersler çıkarılabilecek olayların yaşandığı bir gün olarak tarih sayfalarındaki yerini koruyor.