Tam kıvamında şaşmayan şeftali reçeli tarifi Cam gibi oluyor, rengiyle iştah kabartıyor…

Yazın sevilen meyvelerinden şeftalinin reçeli yapılmaya başlandı. Ev hanımları büyük zahmetlerle reçel yapımını hızlandırdı.

Yazın yapımı ne kadar zor ve zahmetli olsa da kışın soğuk günlerinde kaymak ya da tereyağıyla afiyetle tüketilen şeftali reçeli yapımı başladı. Hazırlanan reçeller güzelce saklama alanlarına konuldu ve sofraları şenlendireceği günü bekliyor. Henüz reçellerini hazırlamayanlar ise en nefis tarifi bekledi ve sonunda işin ustasından tarifi buldu.

SERT ŞEFTALİLERİ SEÇİN!

Lezzetiyle damak görüntüsüyle ayna çatlatan cam gibi berrak ve kıvamı şaşmayan şeftali reçelinin tarifi lezzet.com.tr'de paylaşıldı. Ev hanımlarının severek takip ettiği ve tariflerini tek tek denediği lezzet.com.tr'deki şeftali reçeli de çok beğenildi.

NOT: Bazı ev hanımları şeftali reçeli yaparken ne de olsa arada eriyip gidecek düşüncesiyle yumuşak şeftalileri satın alıyor. Hayır! Bunu sakın yapmayın, reçellik şeftali alırken sert olanları seçin, yumuşak olanlarla meyve suyu yapın.

PÜF NOKTASIYLA ŞEFTALİ REÇELİ YAPIMI

Şeftali reçeli için gereken malzemeler:

  • 1 kg toz şeker
  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • 1,5-2 kg şeftali, (Tercihen sert ve kırmızı)
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağı

Cam gibi şeftali reçeli tarifi:

  • Şeker ve suyu derin bir tencereye alın. Orta ateşte, şerbet kıvamına gelene kadar 15 dakika kaynatın.
  • Şeftalileri yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkartarak küp şeklinde doğrayın.
  • Tencerede kaynayan şerbetin içine şeftali küplerini ekleyin. Orta-kısık ateşte 15 dakika pişirin. Limon tuzunu ilave edin.
  • Eğer şeftalileri pişirirken üzerinde köpük oluşuyorsa delikli bir kepçe yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin.
  • Reçeli çukur bir tepsiye aktarın. Üzerini tülbentle örtüp güneş gören bir ortamda kıvamı yoğunlaşana kadar birkaç gün bekletin.
  • Reçeli kavanozlara aktarın ve kapağını sıkıca kapatarak oda sıcaklığında muhafaza edin. Afiyet olsun.

ŞEFTALİ REÇELİNİN PÜF NOKTASI

Şeftali reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus şeftalilerin sert olması.

Reçeli karıştırırken tahta kaşık kullanmaya özen gösterin ve kaynatma sırasında çok karıştırmaktan kaçının.

Açık renkli şeftali için kenarları ve çekirdekleri temizleyin.

Şeftali reçelinin köpüklenmesini önlemek için ise kaynamaya başladığı sırada bir çay kaşığı tereyağı eklemek yeterli oluyor.

ŞEFTALİLİ MEYVE SUYU NASIL YAPILIR?

Şeftali meyve suyu, lezzetli ve serinletici bir içecektir. İşte şeftali meyve suyunu yapmanız için püf noktalarıyla birlikte basit bir tarif:

Malzemeler:

 3-4 olgun şeftali

 2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)

 Yarım limonun suyu

 1 su bardağı su

 Buz

Yapılış Adımları:

Şeftalileri Hazırlayın: Şeftalileri yıkayın, soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Ardından şeftalileri küçük parçalara kesin. Daha tatlı bir içecek isterseniz, toz şekeri kullanabilirsiniz, ancak şeftaliler zaten tatlı ise şekeri atlamak da mümkün.

Blender veya Meyve Sıkacağı Kullanın: Şeftali parçalarını blender'a veya meyve sıkacağına ekleyin. Limonun yarısının suyunu da ekleyin. Limon suyu, meyve suyunun rengini korumak için ve taze bir tat vermek için eklenir.

Su Ekleyin: Bir su bardağı suyu ekleyin. Bu, meyve suyunun kıvamını ayarlamak ve lezzetini dengelemek için gereklidir.

Karışımı Çekin: Blenderı veya meyve sıkacağını çalıştırarak şeftali karışımını iyice çekin. Karışım homojen ve pürüzsüz bir hale geldiğinde işlemi durdurun.

Süzme (isteğe bağlı): Eğer daha ince bir meyve suyu isterseniz, karışımı ince bir süzgeçten veya tülbentten geçirerek posasını ayırabilirsiniz. Ancak, posalı kısımlar da lif ve besin değeri sağlar, bu yüzden tamamen süzmek istemeyebilirsiniz.

Servis Edin: Hazırladığınız şeftali meyve suyunu bardaklara dökün. İsteğe bağlı olarak içeceğinizi buzla soğutabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Süslemeler: İçeceğinizi taze nane yaprakları, dilimlenmiş şeftali veya limon dilimleri gibi süslemelerle zenginleştirebilirsiniz.

Afiyetle İçin: Şeftali meyve suyunuz şimdi hazır! Hemen afiyetle içebilirsiniz.

Kaynak: lezzet.com.tr

Görsel kaynak: youtube.com

Derleme: hakimiyet.com

Bakmadan Geçme