Suruç narının hasadı başladı

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tescilli tek nar çeşidi olan Suruç narının hasadı başladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen Suruç narının hasadı başladı. 2015 yılında Suruç Ovası'nın suya kavuşmasıyla birlikte bu narın üretiminde yüzde 50 artış gözlemlendi.

Suruç narı, Avrupa Birliği tescili ile hem kalitesini koruyor hem de uluslararası pazarlarda giderek daha fazla tanınmaya başlıyor. Kilosu 25 Türk Lirasından satılan Suruç narı, başta Avrupa olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor.

Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç narının tescil edilmesinin ardından Avrupa'ya nar ve nar suyu ihraç etmeye başladıklarını aktardı. Suruç narının sahip olduğu ince kabuğu, iri taneleri, yüksek asidik oranı ve mayhoş tadıyla diğer nar çeşitlerinden ayrıldığını söyleyen Tekçe, narın yüksek asidik oranının şeker hastalarına iyi geldiğini ve vücuttaki mikropları öldürdüğünü belirtti.

Nar üreticisi Müslüm Kaplan ise narın tarihi önemini vurgulayarak, “200-300 yıldır bu narlar Suruç'ta yetişiyor. Bunlara deve dişi narlar da diyoruz” dedi.

Kaplan, Suruç narının binlerce yıldır Suruç Ovası'nda yetiştiğini ve başka bir yerde yetişmediğine de dikkat çekti.

Bakmadan Geçme