Sıcaklara dikkat: Ani kalp krizleri yaşanabilir

Son dönemde artan sıcaklıklar, ani kalp krizi gibi çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Kalli, özellikle sıcak hava dalgalarının yaşandığı bu günlerde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Dr. Kalli, sıcak havaların kronik rahatsızlığı olan hastalar üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun su kaybının önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini ifade etti.

“Ani kalp krizleri olabilir”

Dr. Kalli, yüksek sıcaklıkların kalp sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, “Özellikle sıcak havalarda kalp rahatsızlığı olan hastaların sıvı kaybına bağlı olarak kalp problemleri şiddetlenebilir. Ani kalp krizleri yaşanabilir. Ayrıca, kalp yetmezlikleri ve bayılma gibi durumlar da meydana gelebilir” dedi.

“Sıcaklardaki en önemli sıkıntı hastaların dehidrasyona girmesi”

Dr. Kalli, sıcak havalarda en büyük problemin hastaların dehidrasyona girmesi olduğunu söyledi. “Sıvı kaybı, özellikle sıvı tüketmeyen ve güneşe maruz kalan kişilerde sık görülen bir durumdur. Bu kayıp, vücudun direncini düşürür, tansiyonu etkiler ve kalp ritmini hızlandırarak çarpıntıya neden olabilir” şeklinde konuştu.

Risk Grupları ve Alınması Gereken Önlemler

Dr. Kalli, yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerin sıcak havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, “Yaşlı kişilerin güneşin dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını, yorulduklarında ise gölgede dinlenmelerini öneriyoruz.

Astım, KOAH, kalp yetmezliği, şeker ve tansiyon hastaları gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler, dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında güneşin yoğun olmadığı sabah veya akşam saatlerinde bu işleri yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme