Sıcak havalarda serinlik veren besinler nelerdir?

Sıcak havalarda en önemli şey su kaybını önlemektir. Öte yandan herkes serinlemek de ister. Bunun için tüketmemiz gereken bazı yiyecekler var.

Yılın en sıcak günlerini yaşıyoruz. Sıcaklar herkesi zor durumda bırakıyor. Ancak beslenmenizde dikkat edeceğiniz bazı detaylar sıcak havalardan daha az etkilenmenize yardımcı olacaktır.

1. Salatalık: %90'ı su olan bu sebze, kalsiyum, mineral tuzlar ve C vitamini açısından zengindir. Salatalık hem tekli hem de salataya ek olarak kullanılabilir. Salatalığı tuzsuz yemek daha iyidir çünkü tuz vücutta sıvı tutar ve bu da vücudun şişmesine neden olur.

2. Ahududu: Çok miktarda faydalı asit, vitamin, tuz ve esansiyel yağ içeren nadir meyvelerden biridir. Taze ahududu açlığı bastırmanın yanı sıra vücut ısısını da düşürür. Ayrıca bu meyve ruh halini iyileştirir.

3. Kavun: %95 su içeriğine sahip kavun, kan oluşumu sürecinde yer alan büyük miktarda folik asit nedeniyle vücutta önemli bir rol oynar.

4. Karpuz: Hem açlığı hem de susuzluğu gideren en tatlı yaz meyvesidir. %90'ı sudan oluşur. Karpuz lif, vitamin grupları ve en önemlisi antioksidan kaynağıdır.

5. Nane: Çok fazla su içermemesine rağmen vücutta serinlik hissi sağlayan bir bitkidir. Ayrıca nane, soğuk suya eklendiğinde susuzluğun giderilmesine yardımcı olur.

6. Balkabağı: Vücut tarafından kolaylıkla sindirilebilen bir sebzedir. Susuzluğu ve açlığı bastırmaya yardımcı olan çok miktarda vitamin ve lif içerir.

7. Çilek: C vitamini, folat ve antioksidan içeriğiyle dikkat çeken çilek, yüksek su içeriğiyle de serinlemenize yardımcı olabilir. Yazın çileklerden serinletici "smoothie" de yapabilirsiniz. Bunun için yarım bardak süt, yarım bardak yoğurt, 7-8 adet çilek ve buza ihtiyacınız olacak.

Özel Haber

Bakmadan Geçme