Özel'den faiz çıkışı: Türkiye artık bir gerçekle karşı karşıyadır

TCMB Politika faiz kararının bugün açıklanmasıyla, piyasada oluşan faiz yükselecek beklentisini karşılasa da 20'mi? 25'mi? gibi sonuçları hesap edilmeden, tek sorun faizin düşük olması ve faiz yükselince sorunlar çözülecekmiş gibi bol keseden sallanan tahminleri havada bıraktı.

TAKİP ET

Yüzde 15' e çıkarılan faizin ne anlama geldiğini açıklayan Ekonomist Erdal Özel, “Mehmet Şimşek yönetiminin akılcı politikalara geçiş yapacağız cümlesinin ilk adımı. Bundan sonraki süreçte TCMB faiz enstrümanın kullanacak ve kademeli olarak faizleri enflasyon seviyesine çıkaracak. Bunu yaparken bankacılık sektörünü ve özellikle ihracatçılar olmak üzere üreticileri sıkıntıya sokmayacak şekilde adımlar atacak. Faiz yükselişi enflasyon tarafında güçlü bir silah olsa bile resesyona ve doğal olarak işsizlik konusuna olumsuz etkiler yapacağı için doğru kullanılmalı” ifadelerini kullandı.


“TÜRKİYE BIÇAK SIRTI BİR DÖNEMDEN GEÇMEKTEDİR”
Dövizde, faiz artışına rağmen yükseliş gördü. Erdal Özel bu durumu şöyle açıkladı: “Piyasa beklentilerinin altında kalan bir artış yapılmış olmasıdır. Türkiye artık bir gerçekle yani yüksek faiz gerçeğiyle karşı karşıyadır. Uzun süreden beri çocukların bile TCMB faiz kararını doğru tahmin ettiği süreçlerden geçtik. Bu kararı ise kimse beklemiyordu. Bunun anlamı TCMB ve HMB' nin bundan sonra bekle-gör politikası ile yola devam edeceği ve yaz sonu itibariyle açıklanması beklenen orta vadeli program sonrasında her şeyin daha net olarak ortaya çıkacağıdır.”


Özel, dövizde sert düşüş gerçekleştirilecek bir karar olsaydı hem finans sektöründe sıkıntılar hem de ihracatta sıkıntıların olacağının yorumuna yer verdi.


Bulunan zamandan dolayı yaz sezonu ve turizm geliri beklentilerini göz önüne alarak Mehmet Şimşek ve ekibinin doğru kararı aldığını aktaran Özel, “ Türkiye ekonomisinin sorunları faizin yüksek ya da düşük olmasından ibaret değil. Sorunların çözümünde müdahale edilmesi zorunlu alanlardan birisi döviz kuru. Üretim, vergi gibi konularda düzenlemeler getirilmezse, adalet, eğitim vb. konularda düzenlemeler yapılmaz ise yakın zamanda yüksek faiz, kur ve yüksek enflasyon bataklığında halk olarak boğulmaya devam ederiz” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Bakmadan Geçme