Okul koridorlarında akran zorbalığı artıyor!

Okullarda hızla artan akran zorbalığı, öğrencilerin eğitim hayatını ve psikolojisini derinden etkiliyor. Akran zorbalığıyla nasıl başa çıkılır, akran zorbalığı nelere sebep olur? İşte detaylar...

Uzmanlar, zorbalığa karşı farkındalığın ve önlemlerin yetersiz kaldığını vurguluyor. Yapılan araştırmalar her 10 öğrencinden 4'ünün okul hayatı boyunca en az bir kez zorbalığa maruz kaldığını götseriyor.

"TEDBİR ALINMALI"

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi eğitimcilerinden Doç. Dr. Salih Tiryaki, artan akran zorbalığının dijital dünyada da gözlemlendiğini ifade etti. Tiryaki, gerçek hayatta yaşanan akran zorbalığı için nasıl tedbir alınıyorsa aynı tedbirlerin sosyal medya platformlarında da alınmasını gerektiğini aktardı. Tiryaki;

"Son yıllarda okullarda yaygınlaşan akran zorbalığı çocuklar üzerinde ciddi travmalara yol açıyor. Yapılan bazı araştırmalar, öğrenciler arasında akran zorbalığının yüzde kırka kadar çıktığını gösteriyor. Bu zorbalığın temel etkenlerinden biri küçük yaşlarda sosyal medya kullanımının artmasıyla ilgili. Sosyal medyanın çocuklar arasında bilinçsizce kullanımı ve ebeveyn denetiminin yetersiz kalması bu durumu körüklüyor."

ÖĞRENCİLERİN ÖZGÜVENLERİ ZEDELENİYOR

Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte dijital zorbalığın da çocukların hayatına dahil olduğunu vurgulayan Tiryaki,

"Çoğu zaman fark edilmeyen bu zorbalık, öğrencilerin akademik başarılarını düşürmekle kalmıyor; sosyal ilişkilerini ve özgüvenlerini de zedeliyor. Çünkü bunu denetleyen bir mekanizma yok. Burada anne-babalara büyük bir sorumluluk düşüyor. Denetleme hizmeti veren birçok 3. taraf uygulama var bunlar tercih edilebilir çözüm olarak. Veya çocuğun telefon kullanım pratikleri takip edilebilir. Burada çocuğa tanıdığınız özgürlük alanı çok önemli çünkü ekran başında ne yaptığını tam kestiremiyorsunuz. Bu durum tamamen ekran başında telefonu kullananla ilgili o yüzden denetim mutlaka şart diyoruz."

Zorbalığa karşı mücadele için, öğretmenlerin ve velilerin iş birliği yaparak öğrenciler arasında hoşgörü, empati ve saygıyı teşvik etmesi gerektiğinin önemini belirten Tiryaki, akran zorbalığına uğrayan öğrencilerin yardım talep etmekten çekinmemesi için de gerekli desteğin güçlendirilmesi büyük önem taşıdığını ifade ederek sözlerini noktaladı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme