MÜSİAD'ın her daim yanındayız

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu ile Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu'nun birlikte organize ettiği, MÜSİAD Konya Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Yüzyılı'nda Otomotiv ve Enerji Vizyonu temalı Türkiye İstişare Toplantısı yoğun katılımla gerçekleştirildi.

TAKİP ET

Programa; Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ahmet Doğan Alperen, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Burhan Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan burada yaptığı konuşmada, "MÜSİAD'ın iş dünyamızda önemli bir yeri var. Bakanlık olarak da her daim yanlarındayız ve destek veriyoruz. Zaten Sayın Bakanımızı da MÜSİAD'dan ayrı düşünemeyiz. Ömer Bolat dediğinizde akla ilk MÜSİAD'da yapmış olduğu çalışmalar geliyor." ifadelerini kullandı.
'EKONOMİMİZ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR'
Türkiye ekonomisinin her şeye rağmen üretmeye devam ettiğini vurgulayan Mahmut Gürcan, "Özellikle 2020'den itibaren yaşadığımız pandemi süreci, arkasından Rusya-Ukrayna çatışması ve arkasından İsrail'in yaptığı çatışmalardan dolayı bölgemiz çok ciddi riskler ve tedarik zincirindeki aksaklıkları yaşadı. Bunun da neticesinde özellikle 2021 yılından sonra dünyada ciddi bir küresel durgunluk yaşandı. Türkiye de bundan haklı olarak payını almış oldu. Ancak her şeye rağmen ekonomimiz üretmeye, istihdam oluşturmaya ve ihracatı artırmaya yönelik hızlı adımlarla ilerlemeye devam etti. Türkiye son 16 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürüyor. Geçtiğimiz 2023 yılında yüzde 5.1'lik bir büyümeyi gerçekleştirdi." dedi.
UYGULAMA OCAKTA ZORUNLU OLUYOR
İlan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğü getirdiklerini vurgulayan Gürcan, şunları kaydetti: "Yani ilan sitesine girilen ilanların, TC kimlik numarası onaylanmış kişiler tarafından verilmesini, ayrıca yetki belgesi olan firmalar tarafından verilmesini sağladık. Konut da geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Yılbaşında tamamıyla yürürlüğe girecek. Şu anda hibrit olarak devam ediyor. Konut ilanı verecek kişiler e-ilan sitesine girmeden, e-Devlet üzerinden konutunu seçecek, oradan açılan pencereye hangi emlakçıya verecekse onun bilgi numaralarına girerek, ona yetki verecek. Bu sistemi aynı şekilde otomobilde de başlatıyoruz. e- Devlet üzerinden girerek sahip olduğunuz aracın, ilanını vermekle ilgili bir çalışmamız var. O da bitmek üzere, önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek."


'OTOMOTİV, İHRACATIMIZIN LOKOMOTİV SEKTÖRLERİNDEN'
İhracatta otomotivin payının büyük olduğunu da dile getiren Mahmut Gürcan, "İhracatımızın özellikle lokomotif sektörlerinden birisi de otomotiv. Otomotiv ihracatımız 2023'te 19.4 milyar dolar olarak gerçekleştirildi. Yan sanayiyle beraber bu rakam 35 milyar doları aşmış oldu. 2024 Ocak-Eylül döneminde yüzde 5.3'lük büyümeyle 26.9 milyar dolarlık bir ihracatı otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Bu da tarihi rekor oldu. Otomotiv üretiminde dünya sıralamasında 5 yılda 15. sıradan 13. sıraya yükseldik. Bu da doğru bir istikamette olduğumuzu, yatırımlarımızı doğru yönlendirdiğimizi ve otomotiv sektöründeki büyümemizi de ilerlettiğimizi göstermektedir. Türkiye otomotiv sanayinin güçlü sermaye yapısı, nitelikli iş gücü, stratejik coğrafi konumu ve yüksek kalite standartlarıyla sektörü uluslararası pazarda rekabetçi kılan en büyük unsurlardan birisidir. Çok güçlü yanlarımız var. Bu güçlü yanları arkasına alan ülkemiz, yerli üretim elektrikli otomobilimiz TOGG ile büyük bir adım atmıştır. TOGG milli gururumuzdur. Onun öncülüğünde özellikle elektrikli araç piyasasına sahip olma adına kararlı adımlarla ilerliyoruz." şeklinde konuştu.
'KONYA TEMİZ ENERJİDE TÜRKİYE'NİN LİDERİ KONUMUNDA'
Konya'nın yenilebilir enerjide Türkiye'nin lideri konumunda olduğunu söyleyen MÜSİAD Konya Başkanı Hilmi Kağnıcı, "MÜSİAD'ımızın geleneksel olarak uzun zamandır yapmış olduğu bu istişare toplantıları devam ediyor. Aslında her bir sektörle alakalı bir beldede bir toplantı yapılıyor. Konya'mızda iki önemli sektörün toplantısı bir arada yapılıyor. Bu çok manidar. Enerji ve otomotiv. Ekonomik olarak da Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren en önemli iki sektörden bahsediyoruz. Konya'mız enerji potansiyeli olarak özellikle yenilenebilir ya da temiz enerji potansiyeli olarak şu anda Türkiye'nin lideri konumunda. Güneş enerji santrali için çok verimli arazilerimiz ve çok verimli güneşimiz var. Avrupa'nın ve orta doğunun en büyük GES yatırımı Konya'da gerçekleştirildi. 1350 mega wattlık bir yatırım oldu. İhracatımızın yüzde 25.4'ü de otomotiv sanayiyle alakalı. Eylül ayı rakamlarıyla yaklaşık 670 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusu. Otomotiv yan sanayi Konya'mızda hızla gelişmekte olan bir sektör. Geleceğin de bir sektörü. Belki bu konuda Sayın bakanımızın da hükümetimizin de destekleriyle Konya'da tek başına otomotiv sektörüne ait bir ürün bir marka çıkarabiliriz diye de düşünüyorum" dedi.


'MÜSİAD'IN BİRER NEFERİYİZ'
MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ahmet Doğan Alperen, "Bizler bir ve beraberiz. Hepimiz MÜSİAD'ın birer neferiyiz. Her türlü fedakarlığı yaparız. MÜSİAD 1990 senesinden bu tarafa ülkemizin gelişimi için her alanda katkı sağlamaya çalışıyor. Konya MÜSİAD'ımız da 1993 senesinde kuruldu. MÜSİAD'ımız hem ulusal hem de uluslararası arenada faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Dünyanın yaklaşık olarak 99 noktasında, Türkiye'mizin 87 noktasında bulunuyor. Bugün Türkiye'de ve dünyada gidebileceğiniz her yerde bir MÜSİAD'lıya denk gelme imkanınız vardır. Bu çalışmayı düzenleyen sektörlerimizin kurul başkanlarına ve ekiplerine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

'SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE YOL GÖSTERİYOR'
MÜSİAD Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu Başkanı İsmail Altın, "MÜSİAD olarak birçok konuda karar alıcılara, sektör temsilcilerine, iş insanlarına yol gösteren, sektörlerin yarınlarına ışık tutan, hedefler koyan fikirler sunulmuştur. Bu doğrultuda Türk otomotiv endüstrisinin geleceği adlı sektörel raporumuz da yayınlanmıştır. 2010 yılında MÜSİAD'ın dördüncü dönem Genel Başkanı Sayın Ömer Cihad Vardan öncülüğünde Bursa'da düzenlenen Türkiye İstişare Toplantısında otomotiv sektörünün yarını için elektrikli araçlar vizyonu yüksek sesle dile getirilmiştir. Türkiye olarak yerli ve milli elektrikli otomobil üretmemiz gerektiği ilk kez MÜSİAD tarafından kamuoyunun gündemine sunulmuştur. Bu toplantıdan çıkan vizyonla MÜSİAD'ın tabiri caizse başlama vuruşu yaptığı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde TOGG'a evrilen projenin fikri altyapısını oluşturmuştur. Dün olduğu gibi bugün de otomotiv ve enerji sektörlerinin geleceğini konuşacağız." dedi.


'GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİSİNDE BÜYÜK BİR İLERLEME KAYDEDİLDİ'
MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, "Bugün ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada hızla artan elektrifikasyon çalışmaları, enerjinin tüketildiği yerde üretilmesine ilişkin çalışmalar, enerji depolama, net sıfır emisyon, sınırda karbon düzenleme mekanizması, yeşil taksonomi, e mobilite ve nüfus etiği gibi daha evvel aşina olmadığımız yepyeni kavramlar artık hayatımızda yerini aldı. Dünyanın pek çok noktasında bu kavramların içinin doldurulabilmesi için milyonlarca saatlik mühendislik çalışmaları ve yüz milyarlarca dolarlık yatırımlar, finansman çalışmaları yapılmakta ve çok önemli miktarda bütçeler ayrılmaktadır. Asya merkezli olarak büyümeye başlamış olan küresel enerji talebi kısa süre içerisinde yenilebilir kaynaklardan çok daha büyük hacimde ve düşük maliyetli enerjiye ulaşabilmeyi mümkün kılacak araçlar üretmiş, başta güneş ve rüzgâr enerjisi olmak üzere birçok yeni teknolojide büyük bir gelişmeye ve ilerlemeye yol açmıştır." şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyelerine; Meram Dere Zafer İlkokulu öğrencilerinin farkındalık oluşturmak adına çizdirilen enerji, çevre ve ulaşım temalı resimler takdim edildi.

Bakmadan Geçme