Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsünden nasıl korunur?  

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı açıklamayla yayılımı hızlanan maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etti. Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir?  Ve korunmanın yolları nelerdir? İşte merak edilen soruların cevapları… 

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün yaptığı açıklamayla yayılımı hızlanan maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etti. Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Ve korunmanın yolları nelerdir? İşte merak edilen soruların cevapları…

Dünyayı alarm durumuna geçiren haberi Dünya Sağlık Örgütü duyurdu. DSÖ, akşam saatlerinde maymun çiçeği virüsünden dolayı, dünya geneli acil durum ilan edildiğini açıkladı. Peki maymun çiçeği virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Ve korunmanın yolları nelerdir? İşte merak edilen soruların cevapları…

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği virüsü, mpox adlı virüsün neden olduğu, kaşıntılı deri döküntüsüyle ortaya çıkan, ateşe neden olan ve insandan insana bulaşabilen bir hastalıktır.

Covid-19 pandemisinin etkilerinin henüz atılamadığı bir dönemde viral bir hastalık olarak ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü şu günlerde (Ağustos 2024) acil durum ilanına neden olacak noktada Afrika'da pandemi haline

gelmiştir. Deri döküntüsü, ateş, lenf düğümlerinde şişme, kas ağrıları ve solunum probleml gibi belirtiler gösteren maymun çiçeği virüsü, insandan insana, bazen de hayvanlardan bulaşabilen bir virüstür.

Özel bir tedavisi bulunmayan maymun çiçeği virüsü için kullanılan ilaçlar virüsün meydana getirdiği semptom ve şikayetleri hafifletmeye yöneliktir.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsü belirtileri, döküntü, ateş, boğaz ağrısı, lenf düğümlerinde şişme, baş ağrısı ve kas ağrılarıdır. Hastalığın neden olduğu döküntüler kaşıntılı olup, genellikle yüz bölgesinde başlar, avuç içi ve ayak tabanları da dahil olmak üzere vücuda yayılır.

Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu belirtiler şunları içerir:
Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü.
Ateş
Lenf düğümlerinde şişme
Halsizlik
Kas ve sırt ağrısı

Baş ağrısı
Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı)
Üşüme ve titreme

Maymun çiçeği virüsünde görülen döküntü, ağrılı olabilen düz, kırmızı şişlikler olarak ortaya çıkabilir. Daha sonra oluşan bu şişlikler irinle dolan kabarcıklara dönüşür ve daha sonra bu kabarcıklar kabuklanır ve düşer.

Tüm süreç iki ila dört hafta sürebilir. Bu süreç tamamlanana, yani döküntüler kabuklanıp düşene kadar virüsü bulaştırabilir durumda olursunuz.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Spesifik olarak maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yoktur fakat çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığına karşı korunmak için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.

Maymun çiçeği virüsünün bulaştığı bir kişide tedavinin amacı hastalıktan kaynaklı ağrı, oluşan yaralar gibi belirtileri kontrol edip, kaldırmaya yöneliktir.

Eğer hastalığın belirtilerini gösteriyorsanız hızlıca bir sağlık kuruluşuna başvurup, erken şekilde tedavi almanız oldukça önemlidir.


Bakmadan Geçme