Mandalinanın faydalarını biliyor musunuz?

Mandalinanın faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Mevsiminde tüketilen mandalina, içerdiği vitaminler ve değerli besinler sayesinde birçok hastalığın önlenmesini sağlar.

Turunçgiller arasında yer alan mandalina, içeriğindeki C vitamini nedeniyle soğuk algınlığı riskini azaltır. Bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra hücrelerdeki hasar sürecini de durdurur. Bileşimindeki fitokimyasallar vücutta antikarsinojenik özellikler yaratır. Bu sayede normal hücrelerin kansere dönüşmesini ve tümörlerin büyümesini engeller. Böylece mandalina insanları birçok kanser türünden korumaya yardımcı olur.

Mandalina, glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Kan şekerini düzenler. Yaklaşık 100 gram mandalina 53 kalori içerir. Ancak çok fazla mandalina tüketmek vücuda zararlıdır. Bu meyvenin daha az bilinen faydalarından biri de kandaki kötü yağların azaltılmasına yardımcı olmasıdır. Antioksidanlar açısından zengin olan mandalina tüketiminin kolesterolü düşürdüğü bilinmektedir. Aynı zamanda kalp hastalıklarına da iyi etkisi vardır.

Tuz tüketimini azaltırken potasyum açısından zengin sebze ve meyve tüketmek kan basıncının düzenlenmesinde oldukça etkilidir. Mandalinanın yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriği de kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.

Mandalina A vitamini ve karotenoidler açısından zengin bir meyve olduğundan gözleri makula hastalığından korur. Aynı zamanda gözdeki basıncı azaltarak göz sağlığını koruyucu etki gösterir.

Serbest radikallerin ciltteki zararlarını azaltmaya yardımcı olan bir besindir, cildi koruyucu özelliği vardır.

Unutmayalım ki tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi mandalina tüketirken de dikkatli olmak gerekiyor. Aynı anda 2 porsiyondan fazla mandalina yemenin sağlık üzerinde çok kötü etkileri vardır. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltir. Bu da karın ve karaciğer çevresinde obeziteye neden olur.

Özel Haber

Bakmadan Geçme