Laktoz Hassasiyeti nedir? Nasıl Anlaşılır? Tedavisi Nedir?

Enerji kaynağı olarak bilinen laktoz bazı insanların adeta korkulu rüyası haline geliyor. Peki, laktoz hassasiyeti nedir? Nasıl anlaşılır? İşte detaylar…

Laktoz, vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlayan bir bileşendir. Fakat laktoz her bünyede aynı etkiyi bırakmıyor. Yaygın olarak laktoz hassasiyeti on kişiden birinde görülür. Peki, laktoz hassasiyeti nedir? Nasıl anlaşılır? İşte cevapları…

Laktoz intoleransı, vücutta ince barsak hücrelerinin doğal olarak ürettiği laktaz enziminin yeteri miktarda olmaması durumunda meydana gelir. Bu sebeple süt ve bazı süt ürünleri tüketildikten bir müddet sonra bazı rahatsızlıklar hissedilir.

Laktoz Hassasiyetin belirtileri nelerdir?

Mide Bulantısı

Karın ağrısı

Kramplı sancılar

Şişkinlik

Gaz

İshal

LAKTOZ HASSASİYETİ NASIL ANLAŞILIR?

Laktoz hassasiyetini anlamak birçok test mevcuttur. Peki, bu testler nedir? İşte soruların cevapları…

Laktoz intolerans testi

Hassasiyet şüphesiyle gelen kişiye, İçinde yoğun laktoz olan bir sıvı içirilir. 2 saat sonra kandaki glukoz (şeker) miktarı ölçülür. Kandaki glukoz miktarı düşük çıkarsa, bu laktozun sindirilemediği anlamına gelir. Fakat pratikte çok sık uygulanmayan bir testtir.

Hidrojen nefes testi

İçinde yoğun laktoz bulunan sıvı içirilir. Sindirilmemiş laktaz, kolondaki bakteriler tarafından hidrojen gibi bazı gazların oluşumuna neden olur ve solukla dışarı verilir. Bu testle nefeste hidrojen gazı ölçülerek laktoz intoleransı tespit edilir. Bu test teknik olarak zorlayıcı olacağından bebeklere uygulanması önerilmez.

Tedavisi

Laktoz intoleransı tanısı koyulduğunda laktoz içeren süt ve süt ürünlerinin menünüzden çıkarılması önerilir.

Bazı süt ürünlerinde laktoz oranı çok düşüktür ya da yoktur. Örneğin yoğurttaki bakteriler içindeki laktozu parçaladıkları için laktoz intoleransı olanlarca tüketilebilirler.

Özel Haber

Bakmadan Geçme