Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması olmazsa Antalya'da vaka sayısı patlama yapar mı?

Türkiye'de 4 aydan fazla bir zamandır devam eden koronavirüs salgınında özellikle Anadolu'da salgının önüne geçilemiyor. Gelişmeleri yakından takip eden Antalya ise Kurban Bayramı yolunu gözlüyor.

TAKİP ET

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında Türkiye 120 günü geride bıraktı. Son durum itibariyle vaka sayısı 208 bin 938'e ulaştı. Türkiye'de bin 172'si yoğun bakımda, 406'sı solunum cihazına bağlı 20 bin hasta bulunuyor.

Bilim Kurulu sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karamsar haliyle dikkat çekti. Önceki aylarda salgınla mücadelede ekipleri yakından takip eden Bakan Fahrettin Koca, o günlerde de bu yorgun hallerini ortaya koymuştu.

Tedavide başarı yüzdesinin yüksek olduğunu söyleyen Bakan Koca, Normalleşme Süreci'ni vatandaşların yanlış anladığını ve tedbirlere sıkı sıkıya bağlı kalınmasını istedi.

Türkiye'de İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da son 3 gün içinde vaka sayısında adeta patlama yaşanıyor.

Kurban Bayramı kısıtlamasının gündeme geldiği bu iller hakkında neler olacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Antalya ise bu illerin aksine kurallara uymasıyla öne çıkmış ve kısıtlamalarını en kısa sürede atlatmıştı.

Yabancı misafirlerini bekleyen Antalya, Almanya ve İngiltere'den gelecek haberlere yoğunlaştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'la birlikte Almanya çıkarması yaparak Antalya başta olmak üzere turizm kentlerinde son durumu anlatan bir raporu Alman hükümet yetkililerine sunmuştu.

Ancak bu görüşmeden daha önce Avrupa Birliği ülkeleri aralarında yaptıkları anlaşma gereği vatandaşlarını Türkiye'ye göndermeyeceklerini ilan etmişti.

Kararlarında bir değişiklik açıklamayan birlik ülkelerinin turizm sezonunda Türkiye'de geçirmeyecekleri de artık kesin gibi görünüyor.

Hal böyle olunca turizm beldelerinde bazı oteller hazırladıkları reklam kampanyalarında yerli turistleri hedefe aldı.

Zaten zarar eden turizmciler en azından bir teselli amacıyla yerli turisti ağırlamak istiyor. Ancak geç turizm sezonu ortaya çıkarsa Antalya'da ve diğer turizm kentlerinde vakaların patlama yaşaması ise ihtimaller dhilinde görünüyor.

Geç turizm sezonu hesaplandığında Antalya'nın ve turizm beldelerinin yerli turisti alması ise büyük risk gibi görünüyor.

Söz konusu kentlerde Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması durumunda risk sıfıra inmiş olacak ancak rezervasyon yaptıran vatandaşların kısıtlama olması durumunda nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

Turizm cenneti Antalya'nın bütün sahillerinde ise kurallara sıkı sıkıya bağlı kalınıyor. Önlemler sahiller dhil üst seviyede tutuluyor.

Önlemlerin sıkı tutulması ise tatil için kente giren vatandaşların can güvenliğinin üst seviyede tutulduğunun en büyük göstergesi.

Söz konusu 7 ilde kısıtlama uygulanması durumunda ise geç turizm sezonu için Antalya ve diğer turizm kentlerinin hazırlıklarını daha rahat yapması anlamına geliyor.

Kısıtlama olmaması durumunda da turizm beldelerinin yerli turistlerle dolması yüksek ihtimal gibi görünüyor.

Bakmadan Geçme