Konyalı çiftçiler hayvancılığı bırakıyor: GES küçükbaş hayvancılığı tehdit mi ediyor? 

Konya'nın Karapınar ilçesinde kurulan GES tarlaları, küçükbaş hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Önceleri hayvanlarını GES tarlarının bulunduğu alanda otlatan çiftçiler, GES'le birlikte otlak alan bulamayınca çareyi koyunları satmakta buldu. 

Youtube Kanalı
Abone Ol

Konya'nın Karapınar ilçesinde 2020 yılında ünlü bir şirket tarafından kurulan Güneş Enerji Santral (GES) tarlaları, bölgede küçükbaş hayvancılığın da azalmasına sebebiyet verdi.

Avrupa'nın en büyük büyük güneş enerjisi santrali olarak bilinen GES tarlaları, önceleri mera olan ve küçükbaş hayvanların otlandığı 20 milyon metrekarelik alanın çiftçiye kapanmasına neden oldu.

Mera alanlarını kaybeden küçükbaş çiftçileri, alternatif otlak alanı bulamayınca hayvanları satmak zorunda kaldı. İlçe genelinde 2000'li yıllarda 1 milyon 200 bin koyun bulunurken, 2015 yılında bu rakam 6 yüz bin, 2024 yılında ise, 375 bin'e düştü.

İlçedeki küçükbaş hayvancılığın düşüş nedenleri arasında, mera alanlarının azalması başta gelirken, yem ürünlerinin pahalıya satılması da yer alıyor.

Konu hakkında Hakimiyet.com'a açıklama yapan çiftçiler, “GES'in yapıldığı alana yakın 3 yaylada önceden 50 ağıl ve ağılların içinde de 1.500 koyun vardı yani 3 yaylada ortalama 75 bin koyun. Şimdi ise bu sayı 2 binlere kadar düştü.” dedi.

Güneş enerji santralleriyle birlikte küçükbaş hayvancılığın da bittiğini vurgulayan bölge çiftçileri, genel anlamda şu söylemlerde bulundu:

“BURAYA ÇÖL DEMEK MEMLEKETE İHANETTİR”

“Biz bu topraklarda yaşayan insanlar olarak asla GES'i istemiyoruz. GES'i bu kadar geniş araziye bir arada yapmak hiçbir dünya devletinin aklında yok. Burası çok verimli meralar, bu meralar asla çöl değildir.

Buraya çöl demek memlekete ihanettir. Bura çöl değil, gelsinler incelesinler. Neresi Çölmüş? Memleketin birçok yerinde GES yapılacak yerler var. Mutlaka oraya yapılsın.

O Bela yapılan yerlerde tamamen hayvancılık bitecek küçükbaş tamamen bitecek. Ne yapsın? GES'in bulunduğu yaylalarda önceden ortalama yani 25 bin 30 bin hayvan vardı.

Şimdi ise herkes hayvanını satmak zorunda kaldı. Ya ne diyorum? 50 tane Ağıl vardı. Her ağılda 1.500 koyun vardı.”

“MERA ALANI BİTİNCE SATMAK ZORUNDA KALDIM”

“Meraya çıkamayınca koyunculuk ölür. Hayvanlar 6 ay dışarıdan yiyecek 6 ayda içeriden yiyecek o zaman sana bir şey kalır. Ha şimdi ne kalacak? bir şey kalmaz zararı olur.

Mera olmayınca koyunculuk olmaz. 200 küçükbaş hayvanım vardı. Mera alanı bitince satmak zorunda kaldım. Nereye götüreceğim 200 koyunu? Hepsini sattım sadece 30 koyun kaldı. Böyle giderse bunları da satarım. Para kazanamazsan hayvancılık yapar mısın?”

“PANEL YAPILINCA HAYVANCILIK DA BİTTİ”

“Panel yapılınca hayvancılık da bitti. Hayvancılığı öldürdü. GES'in Yani tarıma da zararı var. Koyun işi bitti bitti. Koyun yetiştiriciliği önceden çok vardı ama şu an bitti.”

“ÇOĞU KİŞİ KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI BIRAKTI”

“Bu GES güzergâhındaki yaylalarda küçükbaş hayvancılık bitti. Yani o safhaya geldi. Hayvanlar önceden meralarda otlanırdı. Meraları kapatıp bitirdikleri için küçükbaş hayvancılık da bitti. Mera alanları kapanınca çoğu kişi küçükbaş hayvancılığı bıraktı. Bazı da büyükbaş hayvancılığa yöneldi.”

Özel Haber

Bakmadan Geçme