Konya'da cezaevini karıştıran intihar! Başsavcılıktan açıklama geldi

Konya'nın Ereğli içesi T tipi cezaevinde bir mahkûmun iddialara göre, telefonla görüştüğü ailesine 'gardiyanlar tarafından işkence görüyorum beni buradan aldırın' sözlerinin ardından tek kişilik hücresinde cesedi bulundu. 

TAKİP ET

28 Yaşındaki Kadir Kurt, değişik suçlardan dolayı 2 yıl önce Konya'nın Ereğli ilçesinde bulunan T tipi kapalı cezaevine konuldu. Ailesi ile sürekli iletişim halinde olan Kadir Kurt'un, 23 Ağustos akşamı sayım yapan gardiyanlar tarafından tek başına kaldığı hücresinde çamaşır ipine asılmış cesedi bulundu.

'GÜCÜM KALMADI BENİ BURDAN NAKLETTİR'

Kadir'in ölüm haberi ile yıkılan ve Kahraman Maraş'ta yaşayan ailesi korkunç bir iddiada bulunarak Kadir'in intiharına 2 gardiyanın sebep olduğunu söyledi. Ailesi ile sürekli iletişim halinde olan Kadir Kurt telefonda görüştüğü babasına İddialara göre, aynı cezaevinde bulunan ve isimlerini verdiği 2 gardiyan tarafından sürekli dövüldüğünü ve işkenceye maruz kaldığını anlattı.

Babasına kendisini bu cezaevinden başka bir cezaevine naklettirmesini de isteyen Kadir Kurt, yaşadığı dayak ve işkence olaylarına dayanacak gücünün kalmadığını belirtti.

Kurt'un Konya Numune Hastanesi morgundaki cenazesini almaya gelen acılı baba Mehmet Kurt, 'Oğlum 2 senedir bu cezaevindeydi. Oğlum 6 aydır 2 gardiyan tarafından dövülüyormuş. Bunu bana telefonda söyledi. Ben de Maraş Başsavcılığına, Konya'ya bununla ilgili dilekçelerimi verdim ama kaile alınmadı. En sonunda oğlum canına kıydı' dedi.

'OĞLUMU 25 DAKİKA DÖVMÜŞLER'

İsimleri belli olan 2 gardiyanın oğluna sürekli şiddet uyguladıklarını iddia eden baba Mehmet Kurt, 'Oğlum bana bir telefon görüşmemizde bu iki gardiyanın kendisini 25 dakika boyunca dövdüğünü hatta beni üzmemek için anlatmadığı daha başka şeylere maruz kaldığını söyledi' derken gözyaşlarını tutamadı. Mehmet Kurt, 'Kadirler ölmesin, babalar ağlamasın. Devlet bizim sahibimiz Adalet Bakanlığımız bu işin peşini bırakmasın bu intihar olayını araştırıp gerçeği ortaya çıkarsın' ifadelerini kullandı.

Kadir Kurt'un amcasının oğlu Şafak Kurt ise, 'Kadir'i intihara iten sebepler gardiyanlar tarafından maruz kaldığı şiddet ve bunu bilen cezaevi idaresinin gereğini yapmamasıdır. Kadir bize defalarca bu iki gardiyanın kameraların görmediği bölgelerde kendisini dövdüğünü söyledi' iddiasında bulunarak bu işin peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

Şafak Kurt ayrıca, 'Ereğli Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre Kadir psikolojik tedavi görüyormuş. Madem öyle bunun resmi bir raporunu bize göstersinler. Böyle bir şey varsa Kadir'in yalnız başına bir hücreye konması yerine R tipi (Rehabilitasyon) cezaevine sevk etmeleri ya da bir hastanede tedavi altında tutmaları gerekir. Bunun resmi işlemi budur. Bu işin kapanmasına izin vermeyeceğiz' şeklinde konuştu.

EREĞLİ CUMHURİYET BAŞSAVCIĞINDAN AÇIKLAMA

Olayla ilgili olarak Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;

'Ereğli (Konya) T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda 23/08/2020 tarihinde saat 19:00 da kurumda yapılan sayım işlemi sırasında tekli odalarda kalmakta olan hükümlü ve tutukluların sayımları kontrol edilirken C- üst 19 nolu oda da Covid-19 bulaşıcı hastalık tedbirleri doğrultusunda hastane dönüşünde 14 gün karantina için tekli oda da kalan hükümlü Kadir KURT'un yoklamaya cevap vermemesi ve kapı mazgalında görülememesinin ardından içeriye girilmesi üzerine mahkum Kadir KURT'un çamaşır ipine asmak suretiyle intihar ettiği ihbarı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2020/5134 Soruşturma Sayılı dosya kapsamında soruşturmaya başlanılmış, soruşturma işlemleri kapsamında bizzat nöbetçi Cumhuriyet Savcısı tarafından olay yerinde inceleme ve ölü muayene işlemleri yapılmıştır.

Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla müntehirin cenazesi otopsi işlemi yapılmak üzere Konya Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığına sevk edilmiştir. Ereğli (Konya) T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda bulunan evraklar üzerinde yapılan incelemelerde; müntehirin yakın tarihlerde psikolojik rahatsızlıklarının olduğu mahkumun kurumda bulunduğu süre zarfında çok sayıda kurum psikologuyla görüşmenin sağlandığı, 06/08/2020 tarihinde de intihara teşebbüs etmesi üzerine 10/08/2020 tarihinde Ereğli Devlet Hastanesi Psikiyatri polikliniğe sevkinin yapıldığı ve ilgili poliklinikçe 13/08/2020 tarihinde Adana Doktor Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesine sevki yapılarak ilaç tedavisinin başlanıldığı, gerekli tedavisinin yapıldıktan sonra Ceza İnfaz Kurumuna giriş yaptığı, Covid-19 tedbirleri kapsamında müntehirin tekli oda da 15 günlük izolasyon süresi içerisinde iken mezkur olayın vuku bulduğu anlaşılmıştır.

Cumhuriyet Başsavcılığımızca şuana kadar yapılan çalışmalarla toplanan deliller ışığında müntehirin intiharına doğrudan katkıda bulunan, azmettiren, teşvik eden, yardım eden veya mecbur eden kişi yada kişiler tespit edilememiş olmakla birlikte mezkur olay ile ilgili olarak oluşması muhtemel diğer suçlara ilişkin olarak suç ve fail araştırma işlemleri hususunda gerekli adli ve idari soruşturmalar başlatılmış olup, Kamuoyuna saygıyla duyurulur.'

ÖZEL HABER/ ZAFER SAMANCI

Bakmadan Geçme