Konya'da Haçlı Seferleri Savaş alanlarında arkeolojik kazı çalışmaları başlıyor

Birinci Haçlı Seferleri sırasında Konya'nın Ereğli ve Amasya'nın Merzifon ilçelerinde yaşanan çatışma alanlarının araştırılması için yeni bir proje başlatıldı.

Selçuk Üniversitesi Orta Çağ Bilim Dalı'ndan Mehmet Ali Hacıgökmen'in liderliğinde yürütülen "1101 Yılı Haçlı Seferleri Savaş Alanları Yüzey Tespiti Projesi" kapsamında, bu bölgelerde kazı ve yüzey araştırmaları yapılacak. Proje ile aynı zamanda savaş sırasında şehit düşen Selçuklu askerlerinin yerleri de tespit edilecek.

Proje çalışmaları, 1-17 Eylül 2024 tarihlerinde Ereğli'de, 17-27 Eylül 2024 tarihlerinde ise Merzifon'da yürütülecek. Bilim ekibi, yüzey arama, kazı, kemik tespiti ve savaş materyallerinin toplanması gibi faaliyetleri gerçekleştirecek.

Elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda, proje ekibi bir müze oluşumuna da katkıda bulunacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayladığı proje, Mimari Restorasyon Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından koordine ediliyor ve alanında uzman pek çok akademisyen bu projeye katkı sağlıyor.

Bakmadan Geçme