Konya MMO Başkanı Altun'dan elektrikli bisiklet ve scooter kullananlara uyarı

Konya motosiklet, bisiklet ve son zamanlarda scooterların  en yoğun bulunduğu ve en yoğun kullanıldığı iller arasında olduğunu dile getiren Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun uyarılarda bulundu.

TAKİP ET

Konya motosiklet, bisiklet ve son zamanlarda scooterların en yoğun bulunduğu ve en yoğun kullanıldığı iller arasında olduğunu dile getiren Makine Mühedisleri odası Konya Şube Başkanı Aziz Hakan Altun, 'Özellikle tüm Dünyada Etkisini gösteren Covid - 19 salgını nedeniyle sosyal mesafenin en iyi korunacağı ulaşım aracı olan motosiklet, bisiklet ve scooterların kullanımının arttığını görmekteyiz' dedi.

Gelişen teknoloji ve yaşam şartları göz önünde bulundurulduğunda motosiklet, bisikletler ve scooterların kullanım özellikleri ve çeşitlerinin arttığına dikkak çeken Başkan Altun 'Özellikle elektrik enerjisinin kullanıldığı elektrikli bisikletler ve scooterlar , günümüzde en çok tercih edilen ve trafikte sıkça karşılaştığımız araçlar içerisinde yer almaya başlamıştır. Elektrikli bisikletler ve scooter, azami sürekli gücü 0,25 KW 'ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaşan araçlardır. Elektrikli bisikletlerin ve scooterların çokça tercih edilmesinin en önemli sebepleri; kullanımının pratik olması ve kullanım maliyetlerinin düşük olmasıdır. Her geçen gün sokaklarda daha fazla denk gelmeye başladığımız elektrikli scooterlar ise taşınabilir özellikleri, şehir içi kullanım için yeterli mesafe sağlayan pilleri ve ideal hız limitlileriyle kullanıcılarına çok önemli avantajlar sağlamaktadır.

Vatandaşlarımızın şehir içi kullanımında önemli kolaylıklar sağlayan elektrikli scooterlara ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle belediyeler Alternatif ulaşım aracı olan scooterlara kayıtsız kalmayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur. Bu nedenle olası kazaların önüne geçilmesi, kayıt altında tutulması gibi verilerin tutulması amacıyla bazı belediyeler UKOME kararıyla scooter'ların kullanım esaslarını belirlemiştir. Bu kararları özetleyecek olursak; 15 yaşını doldurmayanların bu hizmetten yararlanmaması, azami hız sınırının 25 kilometre olması, kaldırımlarda kullanılmaması gibi sıralayabiliriz.

Diğer araçların sebep olduğu kazaların yanında, trafikte seyreden bisikletlerin ve scooterların kullanımından kaynaklı birçok kazayla da maalesef karşılaşmaktayız. Sessiz çalışan bu araçların yaya yollarında kullanımı kaza oranlarını oldukça artırmaktadır. Hızlı olması ve sessiz çalışmasından dolayı yayalarımız tarafından fark edilemeyen bu araçların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları sıralayacak olursak;

- Şehirlerarası yollar ve azami hız sınırı 50 km/saat üzerinde olan karayollarında da kullanılmaması

- Birden fazla kişinin scooter'ı aynı anda kullanmaması,

- Kişisel eşya harici, eşya taşınmaması

- Yayaları ve dezavantajlı grupları (engelli/yaşlı) tehlikeye sokmayacak şekilde kullanılması

- Bisiklet yolu kullanılmalı, bisiklet yolu olmayan yerlerde şağ şerit kullanılmalı

Bakmadan Geçme