Konya' da kuraklık şeker pancarı üretimini olumsuz etkiliyor

İklim değişikliği ve kuraklık şeker pancarı üretimini olumsuz etkiliyor

Küresel iklim değişikliği, mevsimsel sıcaklıklar ve yağışlardaki düzensizlikle nedeniyle şeker pancarı üretimini olumsuz etkiliyor. Şeker pancarı ekiminin yoğun yapıldığı bölgelerde bu olumsuzluklar, hem verimde hem de kalitede düşüşler eyol açıyor. Özellikle olgunlaşma döneminde sıcaklıkların yüksek seyretmesi, bitkideki şeker oranının artmasını engelliyor.

Çifçiler, bu durumu dengelemek için çeşitli yöntemler uygulasa da artan iş gücü ve maliyetler, üretimi zorlaştırıyor. Yağışların yetersizliği nedeniyle daha fazla yer altı suyu kullanılması, kaynakların sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor.

"ŞEKER ORANINDA VE VERİMDE CİDDİ DÜŞÜŞLER YAŞANIYOR"

Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kubilay Kurtuluş Beştaş, iklim değişikliğinin, son yıllarda birim alandan elde edilen pancardaki şeker mitarını önemli ölçüde azalttığını belirtti. İklim krizinin, bu yüzyıl ve sonrasında en büyük tehditlerden biri olduğunu vurgulayan Baştaş, "Küresel ısınmaya bağlı sıcaklık artışları ve kuraklık, bitki gelişimini olumsuz etkileyrek veim kaybına ve şeker oranındaki düşüşe neden oluyor. Bu süreç, aynı zamanda hastalık ve zararların yayılmasını artırıyor ve ciddi kayıplara yol açıyor" dedi.

Baştaş, pancarın yüksek sıcaklıklara dayanmadığını ifade ederek, "30 dereceyi aşan sıcaklıklar, kök veriminde ve şeker oranında düşüşlere yol açıyor. Güz aylarındaki yüksek aıcaklıklar ise pancarın soğuklanma ihtiyacını karşılamıyor, bu da şeker bağlamasını geciktiriyor. Pancar suya, yüksek derecede bağımlı bir bitki. Ancak yer altı su kaynaklarımız sürekli azalıyor, bu da üreticilerimizi karşılaştığı sorunları büyütüyor. İklim değişikliği ile mücadelede sulama teknikleri ve karbon emisyonunu azaltıcı yöntemleri devreye sokmazsak, pancar üretimde düşüşler devam edecek" şeklinde konuştu.

ÜRETİM ZORLAŞIYOR, MALİYETLER ARTIYOR

Meram ilçesinin Kaşınhanı Mahallesi' nde 25 yıldır çifçtilik yapan İsa Çakır, yağışların yetersizliği nedeniyle sulama ihtiyacının geçmiş yıllara oranla iki kat arttığını ve kuyularındaki suyun giderek çekildiğini belirtti. Ayrıca, güz aylarındaki sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte bitkideki düşük şeker oranını gübre kullanarak artırmaya çalıştıklarını, bu durumun da maliyetleri yükselttiğini ifade etti.

Boruktolu Mahllesi' nde uzun yıllardır pancar üretimi yapan İbrahim Mert ise 10-15 yıl önce üretimin çok daha kolay olduğunu dile getirdi. Mert, her geçen yıl zorlukların arttığını ve iklim değişikliği ile susuzluğun üretimi sürdürülemez hale getirdiğini söyleyerek gelecekten endişe duyduğunu belirtti.

AA

Bakmadan Geçme