Konya Aydınlar Ocağı'nda Ladikli Ahmed Ağa anıldı

Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, bu haftaki Salı Kültür Sohbetleri'nde Konya'nın manevi mimarlarından Lâdikli Ahmed Hüdai'yi anlattı. 

TAKİP ET

Ahmed Hüdai hazretlerinin atalarının Türkistan'tan göçerek Anadolu'ya gelen ve Konya'nın Ldik denilen derbent köyüne yerleşen Yusuflar sülalesinden olduğunu, Molla Mustafa diye bilinen dedesinin oğlu Mehmet Efendi'nin üçüncü çocuğu olan Ahmed Hüdai'nin 1888 Ldik doğumlu olduğu belirten Dr. Mustafa Güçlü, çocukluğu ve gençliği Ldik'te geçen Ahmed Hüdai'nin çobancılık ve çiftçilik yaparak ailesinin geçimine katkıda bulunduğunu söyledi. Ülkenin zor yıllarında askere giden Ahmed Hüdai'nin Balkanlar ile 1. Cihan Harbi'nde cepheden cepheye koşarak 10-12 sene askerlik yaptığını ve gazi olarak memleketine döndüğünü, gazi madalyasını da kendisine madalya verilmeyen aynı bölükteki arkadaşına verdiğini dile getirdi.

LADİKLİ AHMET AĞA YD EDİLDİ

Ldikli Ahmed Ağa'nın okuma yazması olmadığını, sadece askerde tabur imamının kendisine öğrettiği dini bilgisi olduğunu hatırlatan Güçlü, 'Ldikli Hacı Ahmed Ağa, ümmi birisi. Hızır aleyhisselam'la tanıştıktan sonra onda bir haller oluyor ve meramını şiirle, nazımla anlatmaya başlıyor. Sevenleri ona 'Ahmet ağabey' diyor. Uzaktan konuşanlar 'Ldikli Ahmed Ağa, Ahmed Hüdai hazretleri' falan diyorlar. Ayrıca 'Çoban Ahmed' diyenler de oluyor. Memleket döndükten sonra Hatice hanımla evleniyor. Ondan dört kızı, iki oğlu oluyor. Sonra Halime hanımla evleniyor. Neticede beş kızı, iki oğlu olan birisi. Hak ve hakikat üzere yaşayan, erdemli bir hayatı olan Ldikli Ahmet Ağa, namaza düşkün birisidir. Hızır aleyhisselam ile sık sık görüşüyor. Manevi yolla irşd edilmiş üveysi bir kişiliğe sahiptir. 8 Haziran 1969'da 81 yaşında Hakk'a yürüyor. Konya'mızın yetiştirdiği nadide şahsiyetlerden. Süreyya yıldızı gibi gönüllerimizi aydınlatan bir insan olarak geldi geçti. Gönüller sultanı Ahmed Ağa'ya Allah'tan rahmet diliyorum. Meknı cennet olsun' dedi.

Güçlü, sohbetini Ldikli Ahmed Ağa'nın şiirlerini okuyarak bitirdi. Kitap kurdu Mustafa Sinan Ümit de, geleneksel olarak Konya helvası dağıttı. HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme