Kışlık kahvaltılık sos nasıl yapılır? Eklendiğinde lezzetini 5'e katlıyormuş!

Kahvaltılık sos nasıl yapılır? Sabah sofralarının yıldızı kahvaltılık sos yaparken bilmeniz gereken bir aşçılık tüyosu var. Eklendiğinde kahvaltılık sosun hem lezzeti artıyor hem de daha doyurucu hale geliyor.

TAKİP ET

Kışlık kahvaltılık sos nasıl yapılır? Kış aylarında taze ürünler bulamayanlar şimdiden harekete geçti. Kahvaltıya ayrı bir anlam katan, lezzeti damakları çatlatan kahvaltılık sos hazırlıkları da başladı. Herkes kendi damak tadına göre hazırlsa da bilmeniz gereken aşçılık tüyoları bulunuyor. Uyguladığınızda kahvaltılık sosun lezzeti 5'e katlanıyor, yiyen bir tabak daha istiyor.

Medyabar.com sitesinde paylaşılan haberde kışlık kahvaltılık sos yaparken püf nokta olarak, "Biberler de piştikten sonra sosa son olarak rendelenmiş sarımsak, tuz ve baharatlar ekleyerek takribi 7-8 dakika kadar daha pişirilir. Ocağın altını (kapattıktan sonra sos henüz sıcakken cam kavanozlara ilave edilir ve soğuyana kadar üzeri kapalı bir şekilde muhafaza edilir. Hazırlanan kahvaltılık sos, kış boyunca afiyetle tüketilebilir.." denildi.

KIŞLIK KAHVALTILIK SOS HAZIRLARKEN ÖZEN GÖSTERİN

Kış aylarında kahvaltı sofralarınızı renklendirecek, lezzetli ve besleyici bir sos yapmaya ne dersiniz? Bu sosu kavanozlara doldurup saklayabilir, istediğiniz zaman kızarmış ekmek, peynir veya yumurta ile tüketebilirsiniz. İşte malzemeler ve yapılışı:

Malzemeler:

- 5 kg domates
- 1 kg kırmızı biber
- 1 baş sarımsak
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı kekik

Yapılışı:

- Domatesleri yıkayın ve küçük küçük doğrayın.
- Biberleri yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın.
- Sarımsağı soyun ve ince ince kıyın.
- Bir tencereye zeytinyağını alın ve sarımsağı kavurun.
- Domates, biber, tuz, şeker, pul biber ve kekik ekleyin ve karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.
- Kaynadıktan sonra kapağı açın ve ara sıra karıştırarak sosun suyunu çekmesini sağlayın.
- Sos koyulaşıp rengi koyulaşana kadar pişirin.
- Sosu ocaktan alın ve sıcakken sterilize edilmiş kavanozlara doldurun.
- Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğumaya bırakın.
- Soğuyan kavanozları serin ve kuru bir yerde saklayın.

Özel not: Kışlık kahvaltılık sosu yaparken içerisine biraz dövülmüş ceviz de eklemeniz lezzetini 5'e çıkaracaktır. Eğer yapıldığı esnada eklemediyseniz kesinlikle yerken üzerine serpiştirmenizi öneririz.

KIŞLIK KONSERVEYİ BU ÜRÜNLERLE YAPABİLİRSİNİZ

Konserve yapmak, mevsiminde bolca yetişen sebze ve meyveleri uzun süre saklamak için harika bir yöntemdir. Konserve yapmak için kullanabileceğiniz birçok sebze ve meyve vardır.

Örneğin, domates, biber, patlıcan, fasulye, bezelye, mısır, salatalık, havuç, kereviz, karnabahar, brokoli, lahana, turp, pancar, soğan, sarımsak, limon, portakal, mandalina, elma, armut, erik, kayısı, şeftali, vişne ve daha birçok çeşit konserve yapabilirsiniz.

Konserve yapmak için sebze ve meyveleri yıkayın, küçük parçalara ayırın ve sterilize edilmiş cam kavanozlara yerleştirin. Üzerine tuzlu su veya şekerli su ekleyin. Kavanozların ağzını sıkıca kapatın ve kaynar su dolu bir tencereye yerleştirin.

Tencerenin kapağını kapatın ve sebze veya meyveye göre 10 ila 60 dakika arasında kaynatın. Tencereden çıkarın ve soğumaya bırakın. Konserve yaptığınız sebze ve meyveleri serin ve karanlık bir yerde saklayın. Konserve yapmanın faydaları arasında sebze ve meyvelerin besin değerlerini koruması, taze tatlarını uzun süre muhafaza etmesi ve evde kolayca hazırlanabilmesi sayılabilir. Konserve yapmak hem sağlıklı hem de ekonomik bir seçimdir.

Kaynak: Medyabar.com Derleme: Hakimiyet.com - Göktuğ Efil

Bakmadan Geçme