Kısıtlamaların kaldırılması beklenen Konya kapılarını tekrar kapatabilir

Türkiye'de koronavirüs salgınında 1 sene dolmak üzere. Alınan onca tedbire rağmen artan vaka sayıları nedeniyle haftasonu sokak kısıtlaması uygulaması sürüyor. Peki Konya ve Türkiye'nin kısıtlamalarının önündeki engel ne zaman kalkacak?

TAKİP ET

Koronavirüs salgını dünyanın başına bela olmaya devam ediyor. Çin'in Wuhan eyaletinden tüm dünyaya yayılan virüsün mutasyona uğraması ise sorunların tekrar etmesine neden oldu. Konya'da 66 bin 119 kişiye an itibariyle aşı yapılmış durumda. Aşılama çalışmaları son sürat devam ederken gözler kısıtlamaların kaldırılacağı tarihe çevrildi.

Türkiye genelinde 2 milyon 589 bin 857 kişiye aşı yapıldı. Ne kadar koruma yapacağı öngörüsü konulamayan aşılama çalışmalarının kısıtlamaların kaldırılmasında büyük etkisi olacağı düşünülüyor.

Salgının ilk günlerinde vaka sayısı düşük olan illerden bir tanesi olan Konya'da yaz mevsimi sancılarla gelmiş ve bunun ardından gelen mevsimde bazı hastanelerin yoğun bakım servislerinin dolduğu bilgisi dilden dile yayılmıştı.

Kış mevsiminin başında alınan sokak kısıtlamalarıyla birlikte kritik riskli bölgeleri olan Konya'nın bu bölgeleri koronavirüs risk haritasında kırmızı renkten yeşile döndü.

Şehirde yeni bir rehavet havası oluşmaması için şehrin yöneticileri açıklama yapmaktan kaçınırken sağlık kuruluşları vaka sayılarının oldukça düşük sayılara düştüğü bilgisini paylaşıyor.

Türkiye'de 5 Şubat tarihinde yapılan 142 bin 538 test sonucunda 7 bin 901 vaka ortaya çıktı. Bu vakaların ise 620'sinin hasta olduğu belirlendi. 5 Şubat tarihinde virüse verilen kurban sayısı 110 olurken toplam vefat sayısı da 26 bin 577'ye ulaştı.

30 milyon kişiye bugüne kadar test yapıldı ve bu testlerden 2 milyon 516 bin hasta belirlendi. 2 milyon 404 bin 416 kişi sağlığına kavuştuğu Türkiye'de bin 423'ü ağır hasta yaklaşık olmak üzere 85 bin hasta bulunuyor.

VAKA SAYILARI VE ŞEHİRLERARASI KISITLAMA

Türkiye'de şehirlerde kısıtlamanın kalkmasındaki en önemli etken tabiki de vaka sayılarının düşmesi. Yaklaşan turizm sezonu öncesi vaka sayılarını düşürmekte kararlı olan hükümet kısıtlamaları son bir kez daha ağırlaştırabilir. Daha önce uygulanan kısıtlamalar sayesinde vaka sayıları hızla düşmüş ve Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan Normalleşme Süreci başlamıştı.

YÜKSEK GİRDİ TURİZM

An itibariyle Türkiye'de kafeler, restoranlar ve lokantalar paket servis dışında hizmet veremiyor. Durumdan oldukça dertli olan esnaflar kısıtlamaların kalkmasını en azından kendi kısıtlamalarının hafifletilmesi gerektiği görüşündeler. Turizm işletmelerinde ise durum biraz farklı. Ülkenin dış ticaret açığının büyük kısmını kapattığı bilinen turizm sektörünün ülkeye sağladığı döviz girdisi bu sektörü farklı bir yere koyuyor.

Salgından önceki turizm sezonunda yani 2019 yılında Türkiye tarihinin en yüksek turizm gelirini elde eden turizmciler bu yıl sezonu zamanında açmayı hedefliyor.

Turizm beldelerinin durumunu yakından ilgilendiren kısıtlamaların önümüzdeki günlerde hafiflemesi yerine artırılması gündeme gelebilir.

Bakmadan Geçme