İyileştirici özelliklere sahip beş bitki yağı

Antik çağlardan beri insanlar çeşitli hastalıkların tedavisinde uçucu yağları kullanmışlardır.

Günümüzde bilim insanları bazı uçucu yağların iyileştirici özelliklere sahip olduğunu söylemekte ve bu özellikleri bilimsel kanıtlarla doğrulamaktadır. İşte o yağlardan bazıları:

Adaçayı

Adaçayının faydaları eski çağlardan beri insanlar tarafından bilinmektedir. O dönemde adaçayının kullanımı Akdeniz kıyılarında ve Orta Asya'da daha yaygındı. Böylece bu bitki, antiseptik özelliğiyle spazmları gidermek için kullanılmış ve bitkinin iyileştirici özelliği 2013 yılında yapılan araştırmalarla doğrulanmıştır.

Bu bitkiden yapılan çay karın ağrısına iyi gelmektedir. Adaçayı aynı zamanda stresi azaltmakta ve hafızayı güçlendirmektedir.

Bilim adamlarına göre bu bitki sadece vücudu temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda yaşlanmaya ve kansere neden olan dengesiz moleküller olan serbest radikallerin gelişimini önleyen güçlü bir antioksidan olarak biliniyor.

Diğer aromatik yağlar gibi adaçayının da belirli kullanım kuralları vardır. Günde 15-60 dakikayı geçmeyecek şekilde kullanılabilir. Aksi takdirde bu bitki tam tersi etki yaratabilir. Ayrıca doktorlar hamile kadınlara adaçayı koklamalarını tavsiye etmemektedir. Yani bu koku anne sütünün çekilmesine neden olabilir.

Nane

Günümüzde yapılan çok sayıda çalışma, nane yağının irritabl bağırsak sendromunun neden olduğu ağrıları hafiflettiğini, mide-bağırsak bozukluklarını ve tüberküloz iltihabını önlediğini kanıtlamaktadır. 90 gram nane cevheri ve 50 gram kimyon yağı karışımının düzenli kullanımı, fonksiyonel depresyondan muzdarip hastalar üzerinde olumlu etki göstermiştir. Ayrıca Boston Üniversitesi'nde yapılan bazı çalışmalar sonucunda nanenin hafızayı güçlendirdiği öğrenilmiştir.

Portakal

Portakal ve ondan yapılan yağ strese karşı direnci arttırır. Bu nedenle masaj sırasında portakal yağı kullanılır. Bitkinin içerdiği linalool maddesi gerginliği giderir, sinir ve kalp-damar sistemlerini sakinleştirir. Bazen narenciye bitkilerinin kokusu baş ağrısını hafifletmek için kullanılır.

Bu bitkinin tek dezavantajı güçlü bir alerjen olmasıdır. Uzmanlar her ihtimale karşı portakal yağının diğer malzemelerle karıştırılmasını tavsiye ediyor.

Tarçın

Tarçın kokusu sakinleştirici etkisinin yanı sıra zihnin odaklanmasına da yardımcı olur. Ayrıca tarçının antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri vardır. Örneğin bu bitkinin kokusu soğuk algınlığı semptomlarını ve neden olduğu baş ağrısını hafifletebilir.

Lavanta

Lavanta'nın kaygıyı, uykusuzluğu ve depresyonu hafiflettiğini herkes bilir. Ancak çok az kişi bu bitkinin saç uzatma özelliklerinin farkındadır. Bilim adamları bu bitkinin bazı alopesi türlerinde bile yardımcı olabileceğini söylüyor. Bazı durumlarda lavantayı ağrı kesici ve yara iyileştirici olarak kullanmak mümkündür. Örneğin bu bitkinin yağını iyotla karıştırıp yaraya uygulamak bölgenin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme