İncirin bu faydalarını biliyor musunuz?

Sonbahar mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan incir, aynı zamanda tedavi olarak da sağlığı korumanın eşsiz bir yoludur.

İnci, taze ve kurutulmuş olarak kullanılan bir meyvedir. Kuru incir yüzde 55-70'e kadar şeker içerir ve uzun süre saklanabilir. Kolayca emilen şeker, protein, asitler, C, B1, B2 vitaminleri, provitamin A içerir. Her 100 gram meyvenin kalori değeri 74 kilokalori, konservede 53 kilokalori, kurutulmuş meyvelerde ise 257 kilokaloridir. Kurutulmuş meyvelerin aşırı tüketimi de aşırı kiloya yol açabilmektedir.

Böbreklerin ve midenin işleyişini iyileştiren incir, idrar söktürücü özelliklere sahiptir. İncir kansızlık, mide-bağırsak hastalıkları, ateş ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İncir meyveleri ağızdaki kötü kokuları giderir ve saç uzamasına neden olur. Halk hekimliğinde olgun meyvelerin suyu, kalp hastalıkları ve hipertansiyon, reçel ve dev anemi, genel halsizlik durumunda onarıcı ve güçlendirici bir madde olarak kullanılır. Taze ve ıslatılmış kuru incir, cerahatli yaraların ve çıbanların iyileşmesinde faydalıdır. Halk hekimliğinde su veya sütle pişirilen incir, soğuk algınlığında, solunum yolu iltihaplarında, anjina ve damak soğukluğunda gargara olarak kullanılır.

İncir potasyum açısından zengin olduğundan kalp-damar hastalıklarına da faydalıdır. Bu meyve, damarlarda kan pıhtılarının emilmesine neden olur, güçlü kalp atışlarını azaltır ve kanın pıhtılaşma sürecini güçlendirir.

Kurutulmuş yapraklarla demlenen çay, soğuk algınlıklarında göğüs rahatlatıcı ve öksürük kesici olarak kullanılır.

Yaprak ve köklerinden yapılan çay ishal ve dizanteriye, sütte pişirilen incir kusmaya, yaprak sapları ve kel meyvelerin sütüyle yapılan emülsiyon çocuklarda karın ağrısına, kurutulmuş yaprak ve sorgumdan yapılan çay ise solucanlara karşı kullanılır. Kurutulmuş yapraklardan demlenen çay aynı zamanda kalp ağrısını hafifletir, aktivitesini düzenler ve kan basıncını düşürür.

Özel Haber

Bakmadan Geçme