Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah kimdir? Hizbullah nedir? Hizbullah nerede? İşte detaylar...

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, saat 15.00'da açıklama yapacağını duyurmasının ardından Nasrallah'ın kim olduğu merak konusu oldu. Peki Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah kimdir? Nereli? Hizbullah nedir? Hizbullah kimdir? Hizbullah kurucusu kimdir?

SEYYİD HASAN NASRALLAH EĞİTİMİ

Hizbullah'ın Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, 31 Ağutos 1960'ta Lübnan'nın el-Bazuriye bölgesinde doğdu. İlk okul ve liseyi doğduğu yer olan Bazuriye'de okuyan Nasrallah, 1976 yılında Sur Cuma imamı olan Seyyid Muhammed Garevi'nin taşvikleri ile İslami İlimler okumak için Necef-i Eşref'e gitti. İki yıl Necef'te kalan kalan Nasrallah, havza derslerine Ba'lebek şehrinde bulunan İmam Muntezir Medresesinde devam etti. 1989 yılında tahsil için İran'ın Kum kentine gitti, ancak Hizbullah'ın Nasrallah'a olan ihtiyacından dolayı Lübnan'a döndü.

SEYYİD HASAN NASRALLAH SİYASİ FAALİYETLERİ

Seyyid Hasan Nasrallah, ilk siyasi faaliyetlerine henüz çocukluk yaşlarında başladı. Liseyi bitirdikten sonra 1975 yılında el-Bezuriye'deki Emel hareketinin sorumlusu oldu. Necef'ten döndükten sonra 1979 yılında Emel hareketinin Bekaa bölgesindeki siyasi sorumlusu oldu. 1982 yılında Emel hareketinden ayırlan Seyyid Hasan Nasrallah, bir grup direnişçi ile Hizbullahı kurdu. 1982'den 1992 yılına kadar siyasi faaliyetlerini Hizbullah içinde yoğunlaştırdı.

Hizbullah'ın hareketin merkez komitesinde olmasının yanı sıra, direniş güçlerini hazırlama ve askerî birlikler oluşturma sorumlusuydu. Seyyid Hasan Nasrallah, 1992 yılında Seyyid Abbas Musavi'nin şehadetinden sonra Lübnan Hizbullah'ının genel sekreterliğine seçildi ve şu ana kadar bu göreve devam etmektedir.

OĞLU İSRAİL TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ

Oğlu Seyyid Hadi 13-9-1997 tarihinde güney Lübnan'da devriye gezen İşgalci İsrail askerleri ile girilen çatışmada şehit oldu ve Siyonistlerin eline düşen naaşı da yıllar sonra Lübnan'a döndü.

Seyyid Hasan Nasrallah oğlunun şehadetinin ilk günündeki şehitleri anma programında şehit ailelerine yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “Şu anda Allah, bana şehit babası olma şerefini nasip etti. Dün sizin karşınızda başımı dik tutmaktan utanıyordum; ama şimdi izin verin ben de sizlerden biri olayım. Bizler Hizbullah'ın liderliğini yaparken oğullarımızı gelecek için saklamıyoruz. Aksine bizler, onların ön cephelerde yer almalarından gurur duyuyor ve yüce şehitlik mertebesine nail olmalarından onur duyuyoruz.”

HİZBULLAH NEDİR?

1980'li yılların başında İsrail'e karşı bir direniş örgütü olarak Lübnan'da kuruldu. İran İslam Devrimi etkisi altında doğan Hizbullah, İran dini lideri Ayetullah Humeyni'nin önderliğindeki İslam Devrimi'ni destekledi. Hizbullah Lübnan'da bulunan Şİİ Müslüman topluluğunu temsil eder.

Hizbullah sadece askeri alanda faailyet göstermez. Lübnan içinde okul, hastane, yardım kuruluşları gibi sosyal hizmet projelerini yürütür. Lübnan halkına yönelik sunduğu bu sosyal hizmet projeleri Lübnan'da geniş bir destek tabanına sahip olmasına katkı sağlar.

Diğer yandan Hizbullah, İsrail ile çatışmalarda aktif bir rol oynamıştır. Özellikle 2000 yılında Güney Lübnan'dan İsrail'i çıkarmak için gerçekleştirdiği direniş ve 2006 İsrail-Lübnan Savaşı'nda oynadığı rol, örgütün askeri gücünü gösteren önemli örneklerdir. Hizbullah, İsrail'e karşı gerçekleştirdiği silahlı direnişiyle tanınır ve bu nedenle bölgedeki politik ve askeri dinamiklerde önemli bir rol oynar.

Bakmadan Geçme