Hedonik açlık nedir?

Besleyici ve lezzetli bir yemeğin ardından hiç sırf zevk için atıştırmalık yediniz mi? Eğer öyleyse, uzmanların 'hedonik açlık' olarak tanımladığı durumu yaşıyor olabilirsiniz.

Bilim insanları bu durumu "açlıktan kaynaklanmayan, zevk için yemek yeme isteği" olarak açıklıyor. Bu yeme alışkanlığı, adını Yunanca "zevk" anlamına gelen kelimeden alır. "Hedon" aynı zamanda Yunan mitolojisinde de zevk tanrıçasıdır.

Vücudumuz, beslenmemizden aldığımız enerjiyle veya tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden aldığımız kalorilerle çalışır. Aldığımızdan daha fazla kalori yaktığımızda vücudumuz iştahımızı artırarak tepki verir. Çünkü midemiz boş olduğunda beynimize aç olduğumuzu söyleyen bir hormonal sistem vardır. Bu duruma "fiziksel açlık" adı veriliyor.

Bilim adamlarına göre "Hedonik açlık" biyolojik değil, yemeği zevk için tüketme isteğidir.

İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nde iştah ve enerji dengesi profesörü James Stubbs şunları söylüyor: "Hemen hemen herkesin hedonik yeme alışkanlıkları vardır ve herkesin zevkle motive edilen amaca yönelik davranışları vardır. Bazı insanlar için yemek yemek, diğerlerine göre daha büyük bir zevktir. "

Profesör Stubbs, yeme alışkanlıklarımızın büyük ölçüde duygular, stres ve kaygıdan kaçınma gibi zevk dışındaki faktörler tarafından yönlendirildiğini söylüyor.

Liverpool Üniversitesi'nin "İştah ve Obezite" araştırma grubunun profesörü ve araştırmacısı Dr. Bethan Mead, "Doğal olarak yağ, tuz ve şeker oranı yüksek gıdalara yöneliyoruz çünkü bunlar iyi bir enerji kaynağı olarak görülüyor" diyor.

"Sağladıkları enerji ve yerken verdikleri keyif nedeniyle bu yiyeceklere ilgi duyuyoruz. Bu nedenle onları zevk verici özelliklerinden dolayı mı (hedonik açlık) yoksa fiziksel, biyolojik bir duyum nedeniyle mi tükettiğimizi ayırt etmek zordur.

Özel Haber

Bakmadan Geçme