Fesleğenin faydaları nelerdir?

Fesleğen faydalarıyla bilinen önemli fonksiyonel besinlerden biridir. İşte fesleğenin faydaları...

Latince adı Ocimum basilicum olan fesleğen, faydalarıyla bilinen önemli fonksiyonel besinlerden biridir. Fonksiyonel gıdalar temel beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra bazı hastalıkların önlenmesi, hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması ve vücuda tıbbi fayda sağlanması gibi görevleri de üstlenmektedir. Fesleğen faydaları, kokusu, rengi, aroması ve farmakolojik özellikleri nedeniyle sıklıkla kullanılmaktadır.

Faydaları nedeniyle de yaygın olarak kullanılan fesleğen, genellikle ılıman bölgelerde yetişen Lamiaceae familyasının bir üyesidir.

Fesleğen içerdiği esansiyel yağ nedeniyle oldukça hoş kokulu bir kokuya sahiptir. Bu nedenle gıda, parfüm ve baharat endüstrisinde oldukça sık kullanılmaktadır. Ayrıca fesleğenin rengi mor olduğundan gıda boyası yapmak, yemek tabaklarını süslemek gibi faydaları da vardır.

Biyoaktif bileşikleri nedeniyle halk sağlığında geleneksel bir kullanıma sahiptir ve birçok hastalığın önlenmesinde veya tedavisinde tercih edilmektedir. Fesleğenin faydaları arasında antifungal aktivite, böcek ilacı olarak kullanım ve antioksidan aktivite sayılabilir. Fesleğenin tüm bu kullanımları nedeniyle fesleğen yetiştiriciliği ve ekimi üzerine araştırmalar hızla büyümeye devam ediyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme