Fanatik Yahudilerden Mescid-i Aksa'ya baskın

Yüzlerce fanatik Yahudi Mescid-i Aksa'ya baksın düzenledi

İsrail polisi korumasındaki yaklaşık 1600 fanatik Yahudi, işgal altındaki Doğu Kudüs' ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid- i Aksa' nın avlusuna girdi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin gruplar halinde ve İsrail polisinin himayesinde Mescid-i Aksa' ya baskın düzenlediği belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 1600 İsrailli yerleşimci, Aksa' nın avlusuna zorla girdi ve burada İsrail bayrakları açtı. Ayrıca fanatik grupların Aksa içindeki mescitlere baskın düzenleme olasılığına dair endişeler dile getirildi.

Bu baskınlar, Yahudilern Tisha B'Av adlı dini bayramı nedeniyle düzenlenmişti. Yahudilerin dini günlerinde Mescid- i Aksa' ya yönelik baskınların artış gösterdiği gözlemleniyor.

Dün de çok sayıda İsrailli yerleşimci, işgal altındaki Doğu Kudüs' ün Eski Şehir bölgesinde, Mescid- i Aksa' nın dışındaki duvarların çevresinde İsrail bayrakları açarak gösteri yaptı.

Mescid- i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olarak kabul ediliyor ve bu kutsal mekanda Kıble Mescidi, Kubbetüs Sahra, müzeler, medreseler ve geniş avlu bulunuyor. Yahudiler, Mescid- i Aksa Külliyesi altında Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu öne sürerek burada kazı çalışmaları yapıyor ve Aksa' da ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron' un 2000 yılında yüzlerce korumasıyla Mescid- i Aksa'yı ziyaret etmesi, Filistin topraklarında yıllarda sürecen ikinci intifadanın başlamasına yol açmıştı.

MESCİD-İ AKSA' NIN STATÜKOSU

1994' te Ürdün, İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması çerçevesinde, Kudüs' teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul edildi. 2013 yılında ise Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmayla, Kudüs ve kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı Ürdün' e verildi.

Bu anlaşmaya göre, Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Himayesinde bulunuyor. Ancak 2003' ten bu yana, İsrail' in tek taraflı kararıyla, Yahudiler polis eşliğinde Mescid- i Aksa' ya giriyor. İsrail yönetimi, Mescid- i Aksa' da "sadece Müslümanların ibadet edebileceği, diğer dinlerin mensuplarının ise sadece ziyaret edebileceği" tarihi statükoyu koruduğunu iddia etse de, fanatik Yahudi yerleşimcilerin Aksa' ya düzenledikledikleri baskınlarda dini ritüeller gerçekleştirdikleri sıkça görülüyor.

AA

Bakmadan Geçme