Bu tohumun sağlığa pek çok faydası var

Chia tohumları (salvia hispanica) en sağlıklı besinlerden biri olması nedeniyle son yılların en çok aranan ürünü haline gelmiştir.

Chia tohumları antioksidanlar, Omega-3 yağ asitleri, lif, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, manganez, bakır, çinko ve niasin ve daha fazlası açısından zengindir. Temel mineraller açısından zengindir. Yaklaşık 2 yemek kaşığı chia tohumu 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 gram lifin yanı sıra vitamin ve mineral içerir. Chia tohumları, chia bitkisinden elde edilen küçük siyah tohumlardır. Bu bitki orta ve güney Meksika'da yetişmektedir.

Chia tohumlarının faydalarından bazıları şunlardır:

Tokluk hissi yaratır

Cildi korur

Yaşlanmayı yavaşlatır

Kemikleri güçlendirir

Kansere karşı etkili

Chia tohumları bitki bazlı proteinin en yüksek kaynakları arasındadır. Bu tohumun kas yağlarını yakmak, yağ dokusunu parçalamak ve kan şekeri seviyesini dengelemek gibi özel faydaları vardır. Chia tohumlarının benzersiz özelliklerinden biri de ağırlığının 10 katı kadar su emmesidir. Bu nedenle chia tohumları hidrasyonu uzatır ve elektrolitlerin ve besin maddelerinin emilimini artırır. Ayrıca sindirimi yavaşlatır, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar ve vücudunuzun şeker ihtiyacını azaltır. Chia tohumlarının çinko içeriğinin yüksek olması nedeniyle vücudun virüslere karşı direncini arttırır. Formda kalmak ve açlığa karşı direnci artırmak için bu tohumların besin kaynağı olarak kullanılması şiddetle tavsiye edilir.

Chia tohumları lif bakımından oldukça yüksektir. İki yemek kaşığı chia tohumunda yaklaşık 11 gram lif bulunur. Amerikan Diyetisyenler Birliği'ne göre, bir porsiyon chia tohumu, önerilen günlük lif alımını sağlayabilir. Vücudun insülin seviyelerini dengelemek için lif gereklidir. Chia tohumlarının yüksek lif içeriği bağırsak ve dışkı düzenlemesine fayda sağlar. Bu tohumların zengin lif içeriği, önemli miktarda su emdiği ve yenildiğinde midede hemen genişlediği için insanların daha enerjik hissetmesine yardımcı olur. Ayrıca Chia tohumları yutulduğunda midede jelatin benzeri bir madde üretir. Bu jel oluşturucu etki, bağırsaktaki probiyotiklerin büyümesini etkileyen chia tohumlarındaki çözünür liflerden kaynaklanmaktadır. Prebiyotik olarak da etkilidir.

Chia tohumlarının kolesterol önleyici etkisi de vardır. Chia tohumlarının iltihabı azaltma, kolesterolü düzenleme ve kan basıncını düşürme yeteneği kalp sağlığı için son derece faydalıdır. Aynı zamanda oksidatif stresi de ortadan kaldırır. Chia tohumlarının düzenli tüketimi vücutta ateroskleroz riskini azaltır. Chia tohumları (salvia hispanica), vücudun yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini emmesine yardımcı olan çok yüksek düzeyde linoleik asit içerir. Küçük bir tohum, sağlıklı yağlar bakımından çok yüksektir ve somondan daha fazla Omega-3 içerir. Omega-3 kan basıncını, kötü kolesterolü ve iltihabı azaltarak kalbi korur. İki yemek kaşığı chia tohumu günlük önerilen kalsiyumun yaklaşık %18'ini içerir. Kalsiyum kemik sağlığı için önemlidir. Böylece kemik kuvvetinin ve kütlesinin korunmasına yardımcı olur. Chia tohumları ayrıca kemik sağlığı için bir diğer önemli besin olan bor içerir. Bor, sağlıklı kemik ve kas gelişimi için kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor metabolizmasına yardımcı olur. Chia tohumlarının aynı zamanda kanser önleyici etkileri de bulunmaktadır.

Chia tohumları bir omega-3 yağ asidi olan alfa lipoik asit (veya ALA) açısından zengindir. 2013 yılında Moleküler Biyokimya Dergisi, ALA'nın hem meme hem de rahim ağzı kanserinde kötü huylu tümör hücrelerinin büyümesini inhibe ettiğini buldu. Yani Chia tohumları kanserle mücadele eden besinlerden biri olarak kullanılabilir. Chia tohumlarını tüketmek zihinsel sağlığı destekler ve beyindeki nörotransmitterlerin (serotonin ve dopamin) düzeylerini artırarak beyin hücrelerine daha fazla enerji verir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme