Bektaş: Anayasamızın ilk 4 maddesini inatla ve kararlılıkla savunacağız

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş Anayasa'nın ilk 4 maddesi üzerinde yapılan tartışmaların yanlış olduğunu belirterek, 'Bu ülkenin mayası olan ve birleştirici unsurlarını uhdesinde tutan Anayasamızın ilk 4 maddesini kimlik siyasetini ülkemizin toplumsal barışının önüne koymaya çalışan emperyal güçler ve onların yerli işbirlikçilerine inat kararlılıkla savunacağız' diye konuştu.

TAKİP ET

Barış Bektaş Anayasa'nın ilk 4 maddesi üzerini yapılan tartışmalarla ilgili yaptığı açıklamada Anayasanın ilk 4 maddesinin bu ülkenin mayası ve birleştirici unsurlarından olduğunun ifade ederek, “Anayasa'nın ilk 4 maddesinin “Olumlu” anlamda değişebileceğini söyleyen İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu'na, Anayasa hocası olduğu için 4 madde ile ilgili lafzi bir hatırlatma yapmak gerekli görülmeyebilir. Ancak TBMM Anayasa Komisyonu üyesi hukukçu bir Milletvekili olarak bu maddelerin lafzının ve ruhunun hangi değerleri ortaya koyduğunu çok iyi biliyorum ve OLUMLU-OLUMSUZ DEĞİŞTİRİLEMEYECEĞİNİ de iyi biliyorum. İktidar 22 yıldır güçler ayrılığı başta olmak üzere tüm denge-denetim mekanizmalarını alt üst etmiş ve Anayasamızın 2. Maddesindeki DEMOKRATİK devleti fiilen yok etmişken bir de bu maddeye dokunmak demokrasiye hiç bir şey kazandırmayacaktır.
Gerici yapılanmaların ülkede en önemli söz sahibi olduğu ve kimlik siyaseti ile Anayasamızın 2'inci maddesindeki LAİK devletin zaten saldırı altında olduğu bir dönemde olumlu değişiklik önermek en iyi tabirle saflık olabilir; unutulmamalıdır ki, cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşelidir.
İktidar örgün ve parasız eğitimi yok etmiş ve sağlık alanını ticarete teslim etmiş ve Anayasamızın 2'inci maddesindeki SOSYAL DEVLET yok edilmişken, bir de anayasadan çıkartılmak istenilmesinin Büyük Önder Atatürk tarafından kulluktan kurtarılarak yurttaş haline getirilen insanlarımıza faydası ne olacaktır. Üniter devlet yapısını hedefe koyan tüm yapılarla söylem birliği içine girmek ve Anayasamızın 3.Maddesindeki Milli Marşımızın okutulmasının dahi oylanarak yapıldığı genel kurul akabinde bunu yapmak demokrasiye katkı vermek değil; demokrasi karşıtı güçlerle ortaklaşmak olacaktır en hafif anlatımı ile. Bu ülkenin mayası olan ve birleştirici unsurlarını uhdesinde tutan Anayasamızın ilk 4 maddesini; kimlik siyasetini ülkemizin toplumsal barışının önüne koymaya çalışan emperyal güçler ve onların yerli işbirlikçilerine inat kararlılıkla savunacağız” dedi.

Bakmadan Geçme