Balkabağın faydaları nelerdir?

Sonbahar ve kış mevsimlerinin olmazsa olmazı balkabağın faydalarını biliyor musunuz?

Birçok vitamin açısından zengin olan balkabağı, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller açısından zengin bir sebzedir. Alman bilim insanları yaptıkları araştırmada balkabağı çekirdeğinin kabızlığa iyi geldiğini, iltihaplara ve idrar retansiyonuna oldukça faydalı olduğunu belirtiyor. Ayrıca mide bulantısını giderir, mide kurtlarını dökücü etkisi vardır. Balkabağı çekirdeği ayrıca duygusal sorunları, kısırlığı veya hormonal dengesizliği olan kişiler için de faydalıdır. Bu çekirdeğin artrit tedavisinde olumlu sonuçlara sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Balkabağı, yüzde 90 sudur ve düşük kalorili bir ürün olarak kabul edilir. Ürünün yüz gramı 25 kalori içerir. Bu bakımdan bilim insanları, salatalığa ve kavuna yakın olan balkabağını "dünyanın en büyük meyvesi" olarak değerlendiriyor.

Şu anda dünyada 100'e yakın balkabağı cinsine ait 850 farklı balkabağı çeşidi bulunmaktadır. Ancak hepsi yenilebilir değil. Balkabağı kırmızı, yeşil, mavi veya siyah, yuvarlak, oval veya şişe şeklinde olabilir. Dev balkabaklarının ağırlığı 50 gramdan yaklaşık 900 kilograma kadar bulunabiliyor. Turuncu Hokkaido çeşidi en klasik ve iyi balkabağı olarak kabul edilir.

Balkabağı beta-karotenoid madde açısından zengindir. Dokulara doğal rengini veren ve hücreleri koruyan bu madde, A vitamini oluşumunda vazgeçilmez rol oynar. Balkabağı çekirdeğindeki karotenoidler ve omega-3 yağları görme duyusunu güçlendirmenin yanı sıra insan hücrelerini genç tutar, cilt yaşlanmasını önler, prostat kanseri riskini azaltır ve kalp-damar sağlığına iyi gelir.

Özel Haber

Bakmadan Geçme