Azerbaycan 2. Karabağ Savaşı şehitlerini anıyor

Azerbaycan'da dört yıldır 27 Eylül Anma Günü olarak kutlanıyor.

TAKİP ET

27 Eylül 2020'de Azerbaycan'ın Başkomutanı İlham Aliyev'in önderliğindeki cesur Azerbaycan Ordusu, Ermeni silahlı kuvvetlerinin askeri provokasyonlarını ve mücadele faaliyetlerini önlemek ve Ermenistan'ın güvenliğini sağlamak amacıyla tüm cephelerde karşı saldırı operasyonları başlattı.

44 gün süren Vatanseverlik Savaşı sırasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Başkomutan İlham Aliyev halka düzenli çağrılarda bulundu. Bu çağrılar Azerbaycan halkını ayağa kaldırdı, onları bir yumruk gibi sımsıkı birleştirdi ve savaşın gidişatını ve kaderini derinden etkiledi. Her çağrı daha sonraki zaferlerin başlangıcı oldu.

Böylece Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Karabağ'da 27 Eylül'de başlayan ve 9 Kasım'a kadar süren 44 günlük "Demir Yumruk" operasyonu sonucunda 5 şehir, 4 yerleşim yeri ve 286 köy işgalden kurtarıldı.

2. Karabağ Savaşı sonucunda Cebrail şehri ve ilçeye bağlı 90 köy, Fuzuli şehri ve ilçeye bağlı 53 köy, Zengilan şehri, Minjivan, Agband, Bartaz yerleşim yerleri ve ilçeye bağlı 52 köy, Hadrut kasabası ve Hocavend ilçesine bağlı 35 köy Terter ilçesinin, Gubadlı şehrinin Taliş, Sugovuşan ve Çaylı köyleri ve ilçenin 41 köyü, Hocalı ilçesinin dokuz köyü, Şuşa şehrinin, Laçın ilçesinin üç köyü ile Ağdere ve Murovdağ istikametlerinde çeşitli stratejik yükseklikler. Bartaz, Sighirt, Şükürataz tepeleri ile Zengilan'da isimsiz beş yükselti daha düşmandan kurtarıldı.

10 Kasım'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çatışma bölgesindeki tüm askeri operasyonların tamamen durdurulmasına ilişkin bir bildiri imzaladı. Bu belge aynı zamanda Ermenistan'ın kapitülasyon belgesi olarak da anılıyor. Anlaşmaya göre Kelbecer, Ağdam ve Laçin bölgeleri kayıpsız olarak Azerbaycan'a iade edildi.

2. Karabağ Savaşı'nda Ermeni ordusu yok edilmiş, Ermenilerin kendileri hakkında yarattıkları efsane tarihin tozlu sayfalarına gönderilmiştir.

Azerbaycan Ordusu'nun savaş alanından kaçan Ermenilerden çok sayıda askeri ganimet ele geçirdiğini de belirtmek gerekir. Şu anda bu askeri ganimetler Askeri Ganimetler Parkı'nda sergileniyor.

44 gün süren savaşta Azerbaycan 2908 şehit verdi.

2 Aralık 2020'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde 27 Eylül'ün Anma Günü'nün ilan edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

Kararnameye göre her yıl 27 Eylül Azerbaycan'da Anma Günü olarak kutlanıyor.

Bakmadan Geçme