Araba piyasası tepetaklak olacak: O karar bugün yürürlüğe girdi

Araba piyasasını tepetaklak edecek karar yürürlüğe girdi. Vatandaşı ilgilendiren karar Resmi Gazatede yayınlandı. İşte şaşırtıcı detaylar haberimizde...

TAKİP ET

Son dakika haberine göre; ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla satılması yasaklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik 15 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor. 1 Ocak 2024 tarihine kadar devam edeceği öğrenilen uygulama galericilerin de yüzünü güldürdü. İkinci el araç satışına dair alınan bir diğer önlemse yılda 3'ten fazla bireysel satışın ticari satış kabul edileceği oldu. Buna göre vatandaşlar, bireysel olarak yılda en fazla 3 araç satışı ve alışı yapabilecek.

DEĞERİ ORADAN TESPİT EDİLİYOR
İkinci el araç satışına ilişkin getirilen düzenlemeyi değerlendiren TOBB Otomotiv Ticaret Meclis Üyesi Fahrettin Batı, "İnsanlar genelde araçlarını satmak için muhakkak internet ortamına müracaat ediyor. Orada satışa sunuyorlar. Dolayısıyla fiyatlarını da oradan açıklıyorlar.

Toplumun büyük bir kesimi de alacak olduğu araçları ya da satacak olduğu araçların değerlerini oradan tespit ediyorlar. Daha önce oluşmuş köpüğün bir kısmı gitti diyebiliriz. Artık insanlar, sıfır araç bulamadığı zaman ikinci el almak istediklerinde ilan sitelerinde sıfır araçtan daha yukarı rakam göremeyecekler.

Peki ilan verenler bu konuda ne yapacak, öncelikle e-ticaret üzerinden otomotiv satışıyla ilgili reklam veren firmalar, kurumla bu ilanı veren ilan sahibini uyaracaklar. Fiyatınızı yüksek ya ilanınızı düzeltin ya da kaldırın diye. Yine kaldırmazlarsa 300 bin liraya kadar cezai işlem var" dedi.

BÜTÜN TEMSİLCİLERLE GÖRÜŞTÜK
Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın otomotiv sektörünün bütün temsilcileriyle görüştüğünü belirten Batı, "Otomobil fiyatlarında yani bayinin açıklamış olduğu fiyatlarda asla düşüş olmaz. Köpükte düşüş olacak. Şu anda ülkemizde belli bir enflasyon var.

Devletimizin açıkladığı son bir ayda da döviz üzerine yaklaşık 25 ile 26 oranında bir artış var. Otomobil fabrikaları bu artışları döviz üzerindeki artışlarını otomatik olarak maliyetinin üzerine yansıtacağı için bu ay yüzde 10 ile 12 yansıtan firmalar var.

Hala yansıtılmamış olan yüzde 11 rakamlar var. Ben öyle inanıyorum ki ağustos ayı içerisinde de eğer döviz, altın ve Euro da bir düşüş olmazsa en az yüzde 10 sıfır arabalarda artış olacağı ön görüyorum" diye konuştu.

NET VERİ VE RAKAMLAR VAR
İkinci el araç satışına dair alınan bir diğer önlemin önemine vurgu yapan Batı, "Ticaret Bakanımızın açıkladığı net veri ve rakamları söylüyorum. 4 bin 800 kişinin, 50 araçtan daha fazla satış yaptığı belirlendi.

Bunların belki bir kısmı firmaların personelleri olabilir ama büyük bir kısmı da kayıt dışı araç ticareti yapan insanlar. Dolayısıyla 15 Temmuz'dan itibaren noterlere gidildiğinde, 3 araçtan fazla satış görüldüğünde bununla ilgili satış işlemi yapılmayacak. Böylelikle Bütün otomotiv sektörünün yaklaşık 20 yıldır kanayan yarasında neşter vurulmuş olacak" şeklinde konuştu.

AŞAĞI DOĞRU İVME KAZANDI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Bayilerin bir kısmının stokladıkları araçları artık mecbur kalıp piyasaya sürmeye başladıklarını ve 'araç yok' dedikleri müşterilerini ve hatta galerileri arayıp, 'araç var, almak ister misiniz' dediklerini müşahede ediyoruz. İkinci el satışlarında satışların gevşediğini müşahede ediyoruz. Fiyatlar noktasında da daha yüksek olan ikinci el satışların sıfır araç satış fiyatına doğru, aşağı doğru bir ivme kazandığı gözlemini yaptık. Birkaç hafta zaman alacak, ama tabii inşallah burada istikrarı sağlayacağız" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara'da görev yapan basın mensupları ile bakanlıkta düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Bakanlık faaliyetlerinden bahseden Bolat, Türk Eximbank ile ilgili bir müjde vererek, "Türk Eximbank ile ihracatçılarımıza 2022 yılında 45 milyar dolarlık, ve 2023 yılı ilk 6 ayında toplam 19,6 milyar dolar destek sağladık.

İhracatçılarımıza ilave kredi destekleri sağlayabilmek için Eximbank'ın sermayesi 3 gün önce 6,8 milyar TL arttırım ile 20,6 milyar milyar TL'ye çıkarıldı. Böylece Eximbank kaynaklarından ilave yaklaşık 70 milyar TL. finansman kaynakları ihracatçılarımıza sunacağız. Faaliyete geçmesinin üzerinden henüz 1 yıl geçmesine rağmen, 36,5 milyar TL ihracat kredisine kefalet veren ve 2023 yılı sonunda 90 milyar TL'lik krediye kefalet sağlayacak İGE-İhracat Geliştirme A.Ş. ile ihracatçılarımızın kefalet sorununu çözüyoruz.

Finansman ve teminat sorununu çözme, yeni nesil desteklerimizle ihracatı tabana yayma, e-ihracat, markalaşma ve katma değerli ihracat yolunda güçlü adımlar atan bir Ticaret Bakanlığı olarak önümüzdeki dönemde 'İhracatçının Bakanlığı' olmaya devam edeceğiz" dedi.

DENETİMLERE ARALIKSIZ DEVAM EDİLECEK
Fahiş fiyat artışlarına değinen Bakan Bolat, "Gerek il ticaret müdürlüklerimiz bünyesindeki ekiplerimiz, gerekse 'Haksız Fiyat Düzenleme Kurulu' bünyesinde fiyat denetimlerine aralıksız devam ediyoruz. Bugüne kadar gıda perakendeciliği ve otomotiv sektörlerinde 53 bin işletme ve 304 bin ürün denetledik. Fahiş fiyat artışı ya da stokçuluk yapan 1920 işletmeye toplam 198,2 milyon TL ceza uyguladık.

Ayrıca Bakanlığımız ile ilgili Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturmalar sonucunda 6,22 milyar TL idari para cezası kesilerek, tüketici refahına 113,6 milyar TL katkı sağlanmıştır. Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara karşı ve haksız ticari uygulamalara karşı denetim ve cezalar, bunun yanında Rekabet Kurumumuzla birlikte açılan soruşturmalar ve uygulanan cezalar yoluyla tüketicilerimizi etkin bir şekilde koruyoruz. Tüketici uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Türkiye genelinde 211 noktada faaliyette bulunan tüketici hakem heyetleri yoluyla yılda yaklaşık 600 bin uyuşmazlık karara bağladık.

Bakmadan Geçme