Antalya'yı yakan karar Avrupa Birliği tarafından karara bağlandı! Koronavirüs vaka ortalaması tutmadı

Koronavirüs salgını nedeniyle başta Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere dahil Fransa, İtalya, İspanya virüse karşı çaresiz kalıp faturayı Türkiye'ye çıkarttı. Son gelen bilgilere göre AB ülkeleri vatandaşlarını Türkiye'ye göndermeyecek.

TAKİP ET

Küresel salgından dolayı dünya derin bir krize girmişken Türkiye normalleşme sürecini başarıyla takip ediyor. Turizmin başkenti Antalya ise süreç içinde en başarılı illerin başını çekti. Bu durum ise Avrupa Birliği ülkeleri tarafından puana layık görülmedi.

Avrupa Birliği ülkeleri 14 ülkeden seyahate izin vermeme kararı aldı. Diplomatik kaynaklardan gelen bilgilere göre bu ülkeler arasında ABD, Rusya ve Türkiye yok. Ayrıca Fransa'nın yüksek tirajlı gazetesi Le Monde de konuya ilişkin uzun bir makale yayınladı.

1 TEMMUZ HAYALİ SUYA DÜŞTÜ

Birlik diplomatları, Avrupa Birliği'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeye yönelik seyahat yasağını 1 Temmuz sonrasında sürdürmeyi planlandığını aktardı.

Diplomatik kaynaklar, 1 Temmuz itibarıyla 14 ülkeden AB sınırlarına seyahate izin verileceğini belirtiyor. Bu ülkelerin Cezayir, Avustralya, Gürcistan, Japonya, Kanada, Fas, Karadağ, Yeni Zelanda, Ruanda, Sırbistan, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay olacağı dile getiriliyor.

SALGININ BAŞ ÜLKESİNE SERBESTİYE VAR TÜRKİYE'YE YOK

Edinilen bilgilere göre Çin'den Avrupa Birliği ülkelerine seyahate prensipte izin verilmesi planlanıyor. Ancak bunun için mütekabiliyet beklenecek ve Çin'in de AB vatandaşlarına seyahate izin vermesi gerekecek.

Avrupa Birliği ülkelerinin üzerinde anlaşma sağladığı listenin onaylanması için resmi süreci başlattığı belirtiliyor. Resmi açıklamanın bugün yapılması bekleniyor.

Kısıtlamaların kaldırılacağı ülkeler arasında ABD, Brezilya, Rusya ve Türkiye gibi ülkeler yer almıyor.

ŞARTLARI AĞIRLAŞTIRIP DURUMU DEĞİŞTİRDİLER

Avrupa Birliği senatosu seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasında ülkelerde son iki haftada görülen yeni koronavirüs vaka sayısının belirleyici olacağını bildirdi.

Ayrıca bu süre içinde vaka sayısındaki eğilim ve her ülkenin pandemiyle nasıl bir mücadele verdiği de rol oynuyor. Buna göre son iki haftada kaydedilen yeni vaka sayısının (AB ortalaması olan) 100 bin kişide 16'dan az olması isteniyor.

TÜRKİYE'NİN ORTALAMASI TUTMADI

Türkiye'de son iki haftada yani 16 Haziran 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar (30 Haziran hariç) 17 bin 570 kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. Yine Avrupa Birliği'nin kriterleri arasında yer alan ölüm sayısı ise 16 Haziran'dan bu yana toplam 266.

Avrupa Birliği'nin koyduğu 100 bin vakada 16 kişi ölüm ortalamasına uymayan Türkiye, Avrupa'nın radarından ve ilgi alanından bir anda çıkmış oldu.

Türkiye'nin resmi makamlar aracılığıyla yaptığı tüm bağlantılar ise boşa gitti.

Antalya'nın günlerdir beklediği güzel haberler ise yerini kaygı ve endişeye bıraktı. Dış turizmden istediğini alamayacağı kesinleşen Antalya ve diğer turizm kentleri gözünü iç pazara çevirmekten başka çaresi kalmamış görünüyor.

Bu durum geçen yıl ülke ekonomisine kırdığı rekorla büyük katkılar sağlayan Antalya'nın bu yıl yaşadığı durum ise trajik bir hale dönüşmüş oldu.

Bakmadan Geçme