Antalya'nın havuzları güvenli mi? Sorunun cevabını Sağlık Bakanlığı veriyor

Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok yeni terim hayatımıza girmiş oldu. Virüsün ıslak ve nemli yüzeyleri seviyor olması öğrenildikten sonra havuzlar mercek altına alındı. Antalya ise her konuda olduğu gibi bu konuda da emniyetini aldı.

TAKİP ET

Türk Standartları Enstitüsü'nün Güvenli Turizm Sertifikası'na çokça başvuran Antalya'nın otellerinin en çok soruya muhatap olan havuzları Sağlık Bakanlığı tarafından denetleniyor ve vatandaşların sorgulaması için de açık kaynak olarak bilgileri veriliyor.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada turizm işletmelerinin son durumlarını, tesis adresleri, tesise ait teknik bilgiler, yıllara göre kalite sınıflandırma bilgileri, plaj ismi ve plaj özelliklerini https://yuzme.saglik.gov.tr/ internet adresine girerek bilgi alabiliyor.

Türkiye'de Antalya'nın da içinde bulunduğu 35 ilin bilgileri bu portalda yer alıyor. Böylelikle koronavirüs salgını ve diğer tehlikelere karşı işletmeler hakkında geniş bilgi edinilebiliyor.

Yüzme suyu izleme çalışmaları 35 ilde yapılıyor. 2019 yılında yapılan izlemenin sonuçlarına göre 990 yüzme alanı A sınıfı (yüzde 74), 313 yüzme alanı B sınıfı (yüzde 24), 29 yüzme alanı C sınıfı (yüzde 2) olarak değerlendirildi. D sınıfı olarak nitelendirilebilecek yüzme alanı ise bulunmadı.

Yapılan çalışma Uluslararası Mavi Bayrak programına da önemli katkı sağlıyor. Türkiye'de 2019 yılında 990 A kalite yüzme alanının 463'ü Mavi Bayrak ödülüne sahip iken 2020 yılında bu rakam 486'ya çıktı.

Ülke genelinde yüzme sezonu bölgelere göre değişmekle birlikte genellikle 1 Mayıs'ta açılıyordu. Ancak koronavirüs salgını nedeni ile 2020 yılı için 1 Haziran itibarıyla açılmak zorunda kaldı. Her sene düzenli olarak alınan su numuneleri de 1 Haziran tarihinden itibaren izlenmeye alındı.

SADECE OTELLER DEĞİL

Sağlık Bakanlığı, yaptığı uygulamayla sadece yüzme havuzlarını denetlemiyor. Türkiye'de 258 tane bulunan kaplıca ve 8 talassoterapi tesisi bu uygulama sayesinde anlık olarak bilgi verilebiliyor.

Bakmadan Geçme