Altın düşerken onun fiyatı yükseldi: Yatırım yapanlar aman dikkat!

Son dönemde altın alımlarına getirilen sınırlamaların ardından, halk yatırımlarını çeşitlendirmek amacıyla daha önce pek dikkate alınmayan değerli madde alternatiflerine yöneliyor. Ülkemizde az bilinen ancak potansiyeli yüksek yeni yatırım fırsatlarına dikkat çekilmeye başlandı.

Ülkemizde yatırım söz konusu olduğunda, genellikle altın ve dolar yatırım araçları olarak öne çıkarken, uzmanlar artık altının tahtının sallanmaya başladığına işaret ediyorlar. Özellikle altın fiyatları ülkemizde büyük bir gündem maddesi haline gelmiş durumda ve hükümet, son aldığı kararlarla altın üretimine yeni sınırlamalar ve kotalar getirmekte

Bu nedenle vatandaşlar, özellikle gümüş gibi diğer metaller ve yeni yatırım fırsatlarına yönelmeye başladı. Yeni açıklamalara göre, uzmanlar rodyumun altından 10 kat daha değerli olduğunu belirterek, yatırım yapmak isteyen vatandaşların artık sadece altına odaklanmanın yeterli olmadığına dikkat çekiyor.

ALTIN YANINDA DEMİR PARÇASI KALIR

Dünyadaki en değerli madenler sıralamasında başta yer alan “rodyum”, aslında altından daha değerli. Karar'da yer alan habere göre, altının ons fiyatı 1850 dolar ederken rodyumun fiyatına göre bu rakam hiçbir şey değil. Çünkü rodyumun ons başına fiyatı son değerlendirmelere göre 10 bin 300 dolar ediyor. Peki rodyum neden bu kadar değerli?

ÇOK DEĞERLİ
Rodyum, oksijenle kolay kolay reaksiyona giren bir maden değildir. Bu özelliği aslında onu kıymetli bir metal yapmaktadır. Öte yandan bu özelliği ile korozyana, oksidasyona dayanıklı oldukça önemli bir katalizör yapar.

Rodyumun genel sertlik özelliği ve 1965 santigratta gibi yüksek derecede eriyor olması platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubu metalleri arasında bulunmasını sağlar.

Su ve hava sıcaklıklarına dayanma özelliğinin yanı sıra çoğu asitle çözünmemesi rodyumun arabalarda, uçaklarda, elektrik kontaklarında ve yüksek sıcaklık termokupl ve direnç tellerinde kullanımına yol açar. Bu da rodyumun aslında çok yönlü olduğunun bir kanıtıdır.

BURALARDA GÖRÜLÜYOR
Oldukça nadir bulunana bu maden genellikle Güney Afrika ve Rusya'da üretilmektedir. Ayrıca bakır ve nikel cevherlerinin rafine edilmesi sonucu bir yan ürün olarak ortaya çıkıyor. Dünya üzerinde bir sene içinde yaklaşık olarak 16 ton rodyum üretiliyor. Öte yandan rezervinin ise 3 bin ton olduğu tahminler arasında yer alıyor.

Bakmadan Geçme