Aklınızdan çıkarmayın! İrmik helvası yaparken sürekli yapılan hata bu... Topaklanıyor ve yanıyor

İrmik helvası yaparken topaklanıyor ve yanıyorsa işte size çözümü! Bu irmik helvası tarifi ile kıvamı asla şaşmıyor ve pamuk gibi oluyor

TAKİP ET

İrmik helvası, Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biridir ve çeşitli özel günlerde veya özel davetlerde sıkça yapılan bir tatlıdır. En çok tercih edilen tatlılardan biri olmasına rağmen kıvamını tutturmak hiç de kolay değildir. Özellikle sürekli olarak karıştırmazsanız irmik helvası topaklanır ve yanar. İşte irmik helvası yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalar.

İRMİK HELVASI YAPARKEN AKLINIZDA BULUNSUN

Hecha.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre, irmik helvasının yapılış sürecindeki püf noktaları aktarıldı. Bunlar aşağıdaki gibi:

1) İrmik helvasının koyu bir rengi olması için kısık ateşte güzelce kavurun. İyi kavrulmuş bir irmik helvası çok daha iyi bir kıvam alacaktır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken şey, eşit bir şekilde kavrulması ve yanmaması için sürekli karıştırmak!

2) İrmik helvasının dağılmaması için az miktarda un kullanabilirsiniz.

3) Hem lezzetini arttırması hem de daha iyi bir kıvamı olması için biraz pekmez kullanabilirsiniz.

4) Daha iyi bir kıvam için kullanacağınız şerbetin soğuk olmasına dikkat edin.

5) Yaptığınız irmik helvasının miktarına göre kullanacağınız su veya sütü eklerken kıvamı cıvık görünebilir. Korkmayın! Kısık ateşte güzelce piştikçe suyunu çekip nefis bir kıvam alacaktır.

6) Sunum aşaması tamamen sizin hayal gücünüzle sınırlı! Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerle zenginleştirebilir, portakal kabuklarıyla irmik helvanızı sarabilir ya da biraz tarçın serpebilirsiniz.

İRMİK HELVASI NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

1 su bardağı irmik
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ (tercihen tereyağı veya margarin)
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
Tarçın veya kakao tozu (süslemek için)

Yapılışı:

İlk adım olarak irmiği bir tavada kısık ateşte kavurmaya başlayın. İrmik hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Bu işlem, irmiğin kokusunu ve tadını açar.

Ayrı bir tencerede şeker ve suyu karıştırarak şerbet hazırlayın. Şeker eriyip şerbet kaynamaya başladığında ocaktan alın.

Kavrulan irmiğin üzerine eritilmiş sıvı yağı ekleyin ve karıştırın. Bu aşamada irmiğin rengi daha da koyulaşacak ve yağla kaplanacaktır.

Hazırladığınız şerbeti irmikli karışıma dökün ve hızlıca karıştırın. İrmik şerbeti emecektir.

Tencerenin kapağını kapatın ve irmik helvasını düşük ateşte yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin.

Arada bir karıştırarak helvanın altının yanmasını önleyin.

İrmik helvası kıvamını aldığında ocaktan alın. İsteğe bağlı olarak vanilya özütü ekleyebilir ve ceviz veya fındık ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeler iyice karışana kadar karıştırın.

İrmik helvasını servis tabağına alın ve üzerine tarçın veya kakao tozu serperek süsleyin.

İrmik helvasını sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Kaynak: Hecha.com.tr Derleme: Hakimiyet.com

Bakmadan Geçme