1936 Berlin Olimpiyatları

1936 Yaz Olimpiyatları, 1-16 Ağustos tarihleri arasında Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlendi.

TAKİP ET

49 ülkenin katılımıyla düzenlenen oyunlarda 3.963 sporcu, 19 spor dalında 129 etkinlikte yer aldı. Olimpiyat ateşi Fritz Schilgen tarafından yakılırken, sporcu yemini Rudolf Ismayr tarafından edildi.


Türkiye'nin İlk Olimpik Kadınları
Türk sporcular, güreş, basketbol, binicilik, bisiklet, eskrim ve yelken branşlarında yarıştı. Türkiye, bu oyunlarda ilk kez kadın sporcu olarak eskrim dalında Suat Fetgeri Aşeni ve Halet Çambel'i temsil etti. Mersinli Ahmet (Kireççi), serbest güreşte Türkiye'nin olimpiyat tarihindeki ilk madalyasını kazandı. Türkiye'nin zaferi ise grekoromen güreş kategorisinde 61 kilo müsabakalarında altın madalya kazanan Yaşar Erkan ile geldi. Bu başarı, Cumhuriyet tarihinin ilk olimpiyat altın madalyası oldu.

Türk Sporcuların Performansları
Türk spor kafilesi, toplam 71 sporcu ve teknik ekipten oluşuyordu. Güreşte 18, basketbolda 10, yelkende 4, bisiklette 5, futbolda 19, eskrimde 8 ve binicilikte 7 sporcu mücadele etti. Grekoromen dalında +87 kiloda Mehmet Çoban 4., 72 kiloda Nurettin Boytorun 6. ve 87 kiloda Mustafa Çakmak 8. oldu. Serbest dalda ise 56 kiloda Ahmet Çakıryıldız 6. ve 72 kiloda Hüseyin Erçetin 7. oldu. Binicilikte Cevat Kula, "Çapkın" adlı atıyla Uluslar Ödülü'nde 6. oldu.

Türk milli futbol takımı, Norveç'e 4-0 mağlup olarak elenirken, basketbol takımı Şili ve Mısır'a yenildi. Yelken branşında olimpiyat yole sınıfında Türkiye, 25 ülke arasında sonuncu olurken, star sınıfında Behzat Baydar ve Harun Ülman, 38 puanla sekizinci oldu. Bisiklet branşında Talat Tunçalp, 100 km'lik parkurda 10. oldu ve 2 saat 33 dakika 6 saniye ile Türkiye rekoru kırdı.

Genel Sıralama
Oyunların genel sonuç tablosunda Almanya, 32 altın, 26 gümüş ve 30 bronz madalya ile birinci olurken, Türkiye 1 altın ve 1 bronz madalya ile 19. sırada yer aldı. Yaşar Erkan'ın zaferi, Türkiye'nin spor alanındaki başarısını gösterdi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirildi.


Bakmadan Geçme