Alzaymır hastaları Karatay'da emin ellerde
Karatay Belediyesi'nin desteğiyle 2016'da Konya'ya kazandırılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi, 6 yıldır yüzlerce Alzheimer hastasına ve hasta yakınına hizmet veriyor.
Karatay Belediyesi’nin desteğiyle 2016’da Konya’ya kazandırılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi, 6 yıldır yüzlerce Alzheimer hastasına ve hasta yakınına hizmet veriyor. Türkiye Alzheimer Derneği, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün de işbirliğiyle faaliyetlerini sürdüren merkez, sık sık Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kuruluş tarafından da övgüyle bahsediliyor. Hasta yakınları da alanında uzman isimler ile güler yüzlü personelin hastalarına verdiği hizmetten son derece memnun. Hasta yakınları, Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nin büyüklerine bir umut ışığı, kendilerinde ise büyük bir rahatlama sağladığını ifade ediyor.
Karatay Belediyesi, Türkiye Alzheimer Derneği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle 2016 yılında faaliyete geçen Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi, iki katlı ve bahçeli binasında Alzheimer hastalarına hizmet vermeye devam ediyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi dolayısıyla faaliyetlerine ara veren, pandeminin etkisi azalınca yeniden hizmet vermeye başlayan merkezde alanında uzman isimler ile güler yüzlü personel, hasta ve hasta yakınlarına umut ışığı oluyor.
HASTALIĞA ETKİNLİKLERLE DUR DİYORLAR
Her gün Karatay Belediyesi tarafından tahsis edilen servis aracıyla evlerinden alınan başlangıç, erken ve orta dönem Alzheimer hastaları, hem merkezde gün boyu kendileri için hazırlanan sosyal aktivitelerle keyifli vakitler geçiriyor hem de sağlıklarına katkı sağlayacak özel çalışmalar yapıyorlar.
Bu kapsamda Alzheimer hastaları, hobileri ve yetenekleri ölçüsünde hazırlanan etkinliklerle gün boyu Alzheimer hastalığını yavaşlatmak için özel destek alıyorlar. Etkinlik ve seminer salonları, mutfak ile dinlenme ve yemek odası bulunan merkezde; şiir, hikaye ve mani yazma veya okuma gibi etkinliklerin yanı sıra kavram tanıma ile kelime türetme gibi zihinsel aktiviteler de yapılıyor. Kesme/yapıştırma, ip bağlama, boncuk dizme, denge sağlama gibi psiko-motor aktiviteler gibi daha birçok aktivitenin de gerçekleştirildiği merkezde ayrıca; yürüyüş, günlük düzenli spor, nefes ve ritim çalışmaları, şarkı söyleme, özel gün kutlamaları, bilgilendirme ve eğitici programlar, seminerler ve toplantılar yapılıyor.
HAYATA GEÇEN TÜRKİYE’NİN ÜNİVERSİTE DESTEKLİ İLK MERKEZİ
Türkiye’nin üniversite destekli olarak yapılan ilk merkezi olma özelliği de taşıyan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nden faydalanan hastalarla özel olarak ilgileniliyor. Beslenme, kişisel gelişim, hastalar için uygulanan terapiler, sağlıkla ilgili daha birçok çalışma ile sosyal faaliyetlere kadar her aşamada akademik desteğe büyük önem veriliyor.
Merkez aynı zamanda Necmettin Erbakan Üniversitesi Yaşlı ve Engelliler Eğitim-Bakım-Uygulama ve Araştırma Merkezi. Bu kapsamda üniversitenin Sosyal Hizmetler, Hemşirelik, Fizyoterapi, Rehabilitasyon ve Psikoloji gibi bölümlerin öğrencileri, merkeze gelerek Alzheimer hastalarıyla ilgileniyor.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ TARAFINDAN EN İYİ UYGULAMA ÖRNEĞİ SEÇİLDİ
Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi, Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da sık sık övgü alıyor. Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz yıllarda Hollanda, Danimarka, Portekiz, Hırvatistan, Kazakistan ve Türkiye’nin söz konusu alandaki projeleri üzerinde yaptığı araştırma ve inceleme sonucunda Karatay Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ni Türkiye’de uzun süreli bakım sağlamada sağlık ve sosyal sektörlerin entegrasyonu alanında “En İyi Uygulama Örneği” olarak ilan etmişti.
MERKEZ HASTA YAKINLARI İÇİN DE BÜYÜK BİR HİZMET
Hastaların günün büyük bir kısmını geçirdiği merkez, sadece hastalar veya akademi dünyası için değil; aynı zamanda hasta yakınlarının yükünün azaltılması bağlamında da büyük önem taşıyor. Merkezden faydalanan hastalar gün boyu merkezde vakit geçirirken; hasta yakınları da evlerinde veya işyerlerinde sorunsuz bir şekilde hayatlarını sürdürebiliyor.
Rehberlik ve danışmanlık hizmeti de veren merkez; bir hayli zor olan hasta bakım sürecinde hasta yakınlarını destekleyerek büyük oranda hasta yakınlarının rahatlamaları sağlanıyor. Aileler; hastalarına yönelik olarak yapılan eğitimler, sağlık çalışmaları gibi her aşamada bilgilendiriliyor, alanında uzman kişilerle sık sık bir araya getiriliyor ve fikir alışverişinde bulunuluyor.
ANNEM MERKEZİ OKUL GİBİ GÖRÜYOR
Alzheimer hastası Fatma Çelebi’nin kızı Medine İleri, Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ne gittiğinden bu yana annesinin hastalığının ilerleme göstermediğini ifade ediyor ve annesinin merkezi bir okul gibi gördüğünü söylüyor.
Medine İleri; “Merkez açıldığından beri annem buraya sürekli gidiyor. O günden bu yana da hastalığı ilerleme göstermedi. Merkezimizin hizmetlerinden çok memnunuz. Burası sayesinde annemin evdeki bakımı da kolaylaştı. Karatay Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Annem oraya gittiği zaman biz de evde işlerimizi, alış verişimizi yapabiliyoruz, dinlenebiliyoruz. Annem evdeyken onu bırakıp hiçbir yere çıkamıyorduk. Merkez pandemi döneminde kapandığında sıkıntılar çektik. Şimdi tekrar açılınca biz de hem rutin işlerimiz hem de sosyal hayatımız için zaman ayırmaya başladık. Karatay Belediyesi’ne ve oradaki yetkililere her gün dua ediyorum. Anne ve babalarımız için ücretsiz olarak tahsis edilen servis de bizim için bulunmaz bir nimet. Annem severek gidiyor ve burayı bir okul olarak görüyor. Akşam eve geldiğinde gününün nasıl geçtiğini soruyoruz. Önceden neredeyse hiç konuşmazdı. Şimdi yediği yemekleri, gün içerisindeki aktiviteleri tek tek anlatıyor. Karatay Belediyesi’nin bu hizmeti hepimiz için o kadar değerli ki. Bu hizmete vesile olan herkese ama özellikle de Karatay Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” diyor.
BABAM ARTIK ÇOK DAHA MUTLU
Her sabah babasını merkeze uğurlayan Fatma Can da babasının merkeze gittiğinden beri çok daha mutlu olduğunu vurguluyor.
Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ni sağlık ocağı yetkilileri tavsiye ettiğini belirten Fatma Can, merkezin yetkililerinin kendileriyle hemen iletişime geçtiğini ifade ederek merkezle ilgili şunları aktarıyor; “Sağlık Ocağından aile doktorumuz bu merkezi bizlere tavsiye etti. Biz de başvurduk ve babamı ertesi gün servisle gelip aldılar. Babam Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ne gitmekten memnun ve artık çok daha mutlu. Şarkılar söylüyor ve arkadaşlarıyla birlikte zaman geçiriyor. Annem de evde yatalak hasta. Babam merkeze gidince annem çok daha rahat bakabiliyorum. Allah bu hizmeti bizlere sunan Karatay Belediyemizden ve merkezde çalışan herkesten razı olsun.”
MERKEZ ÇALIŞANLARI HASTALARIMIZI ANNE BABALARI GİBİ SAHİPLENİYOR
Çocuklarının merkeze başvurduğunu dile getiren bir diğer hasta yakını Ayşe Uysal ise merkeze başlamadan önce hastalarının yürümekte bile zorlandığını şimdi ise bu konuda çok önemli ilerleme kaydettiklerini söylüyor.
Karatay Belediyesi’ne ve merkezi Konya’ya kazandıran herkese teşekkür eden Ayşe Uysal; “Çocuklarımız başvurdu ve hastamız merkeze devam ediyor. Biz hem Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nden hem de özellikle servis uygulamasından memnunuz. Servis görevlileri eşimi her sabah güler yüzleriyle karşılayıp alıyorlar. Gün boyu da yine aynı sevgiyle üstelik kendi anne babaları gibi sahiplenerek bırakıyorlar. Akşam da aynı özenle eve getiriyorlar. Merkeze başlamadan hastamız önce yürüyemiyordu, yemek yemiyordu ve çok zorlanıyordu. Şimdi çok rahat ve kendi başına her şeyi yapabiliyor. Bizler de çok daha rahatız. Kendisi de çok mutlu. Karatay Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” diyor.
PROFESYONEL HİZMET SEVGİ İLE HARMANLANARAK HASTALARLA BULUŞUYOR
Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nin hasta ve yakınlarının huzurunu ön planda tutan bir anlayışla çalıştığına dikkat çeken Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney; merkezde kaliteli hizmeti kendilerine hedef olarak belirlediklerini belirtiyor.
“Merkezimiz 2016 yılından beri aktif olarak hasta bakımı sağlıyor ve Gündüz Yaşam Merkezi olarak hizmet veriyor” diyen Prof. Dr. Figen Güney, 2016 yılından itibaren 100 hastanın merkezden faydalandığını kaydederek; “Pandemi’de hastalarımızın sağlığı nedeniyle bir süre faaliyetlerimize ara vermek durumunda kaldık. Haziran ayından itibaren de hastalarımızı tekrar kabul etmeye başladık. Şu anda 20 hastamız merkezimizden faydalanıyor. Merkezimiz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından literatüre geçmiş şekilde 2019’da üniversite, yerel yönetim, Sivil Toplum Kuruluşu iş birliğiyle dünyada örnek bir proje olarak seçildi. Hastalarımızın burada aktif olarak vakitlerini geçirmeleri ve kendilerine yetmelerini sağlamak için boncuk dizme, resim yapma, boyama, yapıştırma, örgü örme gibi uğraşı terapileri yapmalarını sağlıyoruz. Bunun dışında müzik aktivitelerimiz var. Haftada bir gün hem üniversitemizin görevlendirdiği psikoloğumuz hem de derneğimizin gönüllü psikoloğu tarafından hasta yakınlarına destek oluyor. Karatay Belediyemizin hastalarımıza tahsis ettiği servisle hastalarımız evlerinden alınıp merkezime getiriliyor. Bu merkez, bir elin nesi var iki elin sesi var atasözünü dört dörtlük karşılayan canlı bir merkez” vurgusunu yapıyor.
MERKEZ ÇOK ÖNEMLİ BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Karatay Belediye Başkan Hasan Kılca da, Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ni çok önemli bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirterek merkezin Konya’daki Alzheimer hastalarına büyük bir umut olduğunu aktarıyor.
Başkan Hasan Kılca; “Hastalarımız; evlerinden tek tek servislerimizle alınıp, yolculuk boyunca da uzmanlarımızın nezaretinde güvenli bir şekilde Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ne getiriliyor. Hastalarımız merkezimizde rehabilite ediliyor ve tedavi görüyor. Sosyal ve kültürel faaliyetlerle kreşte olduğu gibi vakit geçiriyorlar. Rehabilitasyon sonrasında da tekrar evlerine bırakılıyor. Bugüne kadar büyük işler başarıldı. Bundan sonra da aynı hassasiyetle konuya yaklaşmaya devam edeceğiz. Tüm paydaşlar olarak amacımız, hem hastalarımızın hem de hasta yakınlarımızın yüzünü güldürmek ve onları mutlu edebilmek. Karatay Belediyesi olarak bu kapsamda daha fazla hastanın faydalanabileceği yeni projelerimiz var ve bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor.