Altunyaldız'dan 'yeşil dönüşüm' açıklaması
Altunyaldız, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çok kısa bir süre önce uzakta bir görüntü olarak beliren iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin, bugün artık hayatın tam ortasında olduğunu söyledi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, "2050'ye kadar karbon nötr olmayı hedefleyen AB ile olan ilişkilerimizi güçlendirerek, ülkemizin ticarette, sanayide, enerjide ve daha birçok alanda yeşil dönüşümünü hayata geçireceğiz." dedi.
Altunyaldız, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, çok kısa bir süre önce uzakta bir görüntü olarak beliren iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin, bugün artık hayatın tam ortasında olduğunu söyledi.
Her yıl 1,5 trilyon tonu aşkın buzulun eridiğini, hava sıcaklıklarının her yeni yılda bir önceki rekorunu tazelediğini dile getiren Altunyaldız, tarih boyunca kaydedilen en sıcak 20 yılın, son 22 yıl içinde gerçekleştiğini hatırlattı.
Sanayi Devrimi'nden bu yana sera gazı emisyonlarının, insan eliyle 700 kattan fazla arttığını belirten Altunyaldız, "Dünya genelinde 300 yıl önce mevcut olan sulak alanların yüzde 85'i günümüzde tamamen yok oldu. İklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olayların sayısı son 30 yılda dörde katlandı. Tabiat bu denli alarm verirken iklim değişikliğine 'dur' demek, doğayı tahrip edenlerin sorumlularını tespit ve zararları tazmin etmek, sürdürülebilir kalkınma dinamikleriyle geleceği inşa etmek ihtiyacı hiç bu kadar açık ve acil olmamıştı." diye konuştu.
Ziya Altunyaldız, küresel kamuoyunun koordinasyon içinde bir an önce harekete geçmediği her bir saniyenin, iklim değişikliğinin etkilerinin geri dönülemez boyutlara ulaşmasına neden olduğuna dikkati çekti. Altunyaldız, "Mevcut iklim politikaları devam ettiği ve yeryüzü bu ivmeyle ısınmayı sürdürdüğü takdirde küresel iklim değişikliğinin ekonomik maliyeti 2050'ye kadar 8 trilyon dolara ulaşacak. Kötü senaryoda ise küresel gelirin yüzde 20'sinin kayba konu olacağı öngörülüyor. Doğa insan olmadan da yaşamanın yolunu biliyor ama biz insanlık doğa olmadan yaşayamayız. Tüm dünya olarak aksiyon almadığımız her bir anın geri dönüşü çok ağır oluyor." ifadesini kullandı.