Altunyaldız hazırladı AKPM kabul etti
TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız'ın verdiği ve içeriğinde cezai sorumluluklarının yer aldığı iklim değişikliği raporu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde kabul edildi.
TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız'ın verdiği ve içeriğinde cezai sorumluluklarının yer aldığı iklim değişikliği raporu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde kabul edildi.
47 ÜLKEYE TAVSİYE NİTELİĞİNDE RAPOR
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Delegasyonu Üyesi Ziya Altunyaldız, "İklim Değişikliğinin Cezai ve Hukuki Sorumluluklar Bağlamında Ele Alınması" başlıklı rapor hazırladı. Rapor, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis'inde kabul edildi. Raporun iklim değişikliğine sebep olanların yaptırımlar ile cezalandırılması ve iklim değişikliğinin yol açtığı zararların tazmin edilmesi için 47 Avrupa Konseyi üye ülke için tavsiye kararı niteliği bulunuyor. Altunyaldız, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin son dönemde olağanüstü meteorolojik olaylara neden olduğunu, iklim değişikliğinin dünyaya etkilerinin geri dönülemez boyutlara ulaştığını söyledi.
"DOĞAYI TAHRİP EDENE HESAP SORULMALI"
İklim değişikliğinin etkilerinin "geri dönülemez boyutlara" ulaşmadan önce kontrol altına alınması için acil adımlar atılması gerektiğini kaydeden Altunyaldız, uluslararası iş birliği ve hukuki düzenlemeler alanlarında ülkelere büyük rol düştüğünü söyledi. İklim değişikliğinin zararlarının ortadan kaldırılması için sorumluların tespiti ile cezai ve hukuki sorumluluk hükümleri çerçevesinde karşılık bulmasının büyük önem taşıdığını anlatan Altunyaldız, raporunda Avrupa Konseyi üye ülkelerine bu sözleşmelere yeniden gözden geçirilerek işlevsellik kazandırılmasına, çevre tahribatına yönelik zararlara ilişkin hapis cezasını ve tazminat dahil tahrip edilen çevrenin tamir edilmesini de içeren yaptırımların uygulanmasına çağırdı.
TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız'ın verdiği iklim değişikliği raporu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde kabul edildi. Raporda iklim değişikliğinde cezai sorumluluklara vurgu yapıldı.
"Şu an dünyamızda iklim değişikliğinin etkilerini derinden hissediyoruz. Her yıl yaklaşık 1,5 trilyon ton buzul eriyor. Şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 20 yıl son 22 yıl içerisinde gerçekleşti. İklim değişikliği sebebiyle ortaya çıkan meteorolojik olayların sayısı son 30 yılda dörde katlandı." Altunyaldız, küresel çevre politikaları ve uygulamalarının bu haliyle devam etmesi durumunda 2050'ye kadar iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı kümülatif zararın 8 trilyon dolara ulaşacağını vurguladı.
Ayrıca üye ülkelerce çevre suçlarının tanımlanarak bu suçların faillerine yönelik ağır yaptırımların hayata geçirilmesine yönelik iç yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulamaya konulmasına dair çağrıda bulunuyorum. Gezegenimize en çok zararı kim verdiyse raporumda da yer aldığı gibi 'kirleten öder' ilkesiyle iklim değişikliğiyle mücadeleye en büyük katkıyı da onların yapması gerektiğinin altını çiziyorum."
"YEŞİL DÖNÜŞÜME UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPISAL ADIMLAR ATACAĞIZ"
Türkiye'nin iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde hızlı ve etkili adımlarla dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Altunyaldız, "Yeşil dönüşüm süreciyle birlikte ülkemizin önüne gelen fırsatların avantaja çevrilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele noktasında tüm dünyaya örnek olmak ve gelecek vizyonumuzu sürdürülebilir kalkınma ilkeleriyle şekillendirmek için önümüzdeki dönemde yeşil dönüşüme uygun bir şekilde yapısal adımlar atacağız" dedi.