ALO 191' Bağımlılığa HAYIR DE!
Bağımlılıkla mücadele kapsamında, Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılında hizmete sunulan Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı 'ALO 191' ile vatandaşlara uyuşturucu ile ilgili danışma ve destek hizmetleri doğrudan veriliyor.
Kişiye uygun gerekli yönlendirmelerin yapıldığı ‘ALO 191’, sabit hatlardan ücretsiz aranabilmekte ve 7 gün 24 saat hizmet vermekte. ‘ALO 191’i arayıp destek talep edildiğinde kişi her hangi bir yasal bir problemle karşılaşmıyor. Aksine bilgi gizliliğine önem verilerek, kişisel bilgiler kimseyle paylaşılmıyor. ‘ALO 191’, Vatandaşların uyuşturucuyla mücadele kapsamında danışmanlık hizmeti alabilecekleri bir danışma ve destek hattı olarak bağımlılıkla mücadelede kilit görevi yerine getiriyor.
‘ALO 191’i Neden Aramalıyız?
Yakınlarını uyuşturucu bağımlılığından nasıl koruyacağını öğrenmek isteyen kimselerin yanı sıra, çocuğunun veya herhangi bir yakınının uyuşturucu kullandığından şüphelenen kimse ne yapacağınızı bilmiyor ise ‘ALO 191’i arayıp destek alabiliyor. Bunun yanında uyuşturucu bağımlılığı hakkında bilgi almak ve bağımlılık ile ilgili herhangi bir konuyu danışmak isteyenler, uyuşturucu kullanıcısı olup, ruhsal veya fiziksel sorunlar yaşayanlar. Uyuşturucu kullanımını bırakıp tedavi olanlar halen madde kullanma isteği duyuyor ve bununla mücadelede zorlanıyor ise ‘ALO 191’i aralamaları gerekiyor.
‘ALO 191’ Nasıl Yardımcı Oluyor?
Öncelikle kişinin ihtiyaçlarının neler olduğunun bilinmesi açısından kişi dinleniyor. Daha sonra ilgili merkezler ile irtibata geçilerek, ihtiyaçların çözümü noktasında danışmanlık ve destek hizmeti veriliyor. Kişi onay verdiği takdirde, 1 hafta, 15 gün, 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 yıl olmak üzere süreç boyunca uzman personel tarafından aranarak destek veriliyor. 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren
danışma hattında, Temmuz 2015 – Aralık 2022 yılları arasında 436.779 çağrı karşılandı.
Ayrıca uyuşturucu madde kullanan kişilere ihtiyaçlarına göre gerekli bilgilendirme verilerek, tedavileri için en uygun merkezlere yönlendirme sağlanıyor. Uyuşturucu maddeyi bırakma konusunda kararsızlık yaşayan kişilerle motivasyonel görüşme yapılarak, tedavi olmaları yönünde motive ediliyor. Uyuşturucu madde kullanan bireylerin yaş aralıklarına göre, nasıl iletişim kurulması gerektiği konusunda ailelere bilgilendirme yapılıyor.
Danışma hattında sunulan hizmetten memnuniyeti değerlendirmek amacıyla görüşme sonunda ankete katılmayı kabul eden kişilere sesli yanıt sistemi (Interactive Voice Response- IVR anketleri) kullanılarak anket yapılmakta. Bu kapsamda 2022 yılında yapılan danışan memnuniyeti anketine göre ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattından hizmet alanların %96,5’inin danışma hattından aldıkları hizmetten memnun kaldıkları tespit edildi.
‘ALO 191’ İle Aileler de Bilgilendiriliyor
Bağımlılık süreçlerinde ailenin de destek almasının önemli olduğu vurgulanarak, ilgili birimlerden destek almaları konusunda bilgilendirme sağlanıyor. Yakınlarının (öğrencisi, çocuğu, eşi, komşusu vb.) madde kullanımından şüphe duyan kişilere madde kullanımına bağlı görülebilecek davranış, duygu durum ve fiziksel değişikler hakkında bilgi veriliyor.
Madde kullanımı olan kişilerde yaşanabilecek süreçler (şiddet, gasp, istismar vb.) konusunda bilgilendirme yapılarak, konu hakkında başvurabilecekleri diğer kurumlar (Emniyet Müdürlükleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlükleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Şubesi / Birimi, belediyeler) hakkında da gerekli bilgilendirmeler yapılıyor.