Ali Turan Çiftçilerle Buluştu
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Ali Turan, seçim çalışmaları kapsamında Alibeyhüyüğü, Okçu ve Gökhüyük mahallelerinde pancar üreticileri ile buluştu. Çiftçilerin yoğun ilgisiyle karşılanan Turan, kooperatif şirketlerinin ağır borç altında olduğunu ve bu borcun sürdürülebilir olmadığını vurguladı.
"Şeker Fiyatları Düşük Satıldı"
Turan, kooperatifin sermaye yetersizliği ve yönetim zafiyeti nedeniyle düşük kapasiteyle çalıştığını belirterek, "Bu borç yükünden dolayı üreticilerimizin 12 ay emek verdiği pancardan elde ettiğimiz şeker, mevcut başkan Ramazan Erkoyuncu'nun bir TV programında ifade ettiği üzere 28 TL olması gerekirken 21 TL'den satılarak üreticimizin ürünleri talan edilmiştir. Borcun temel kaynağı elektrik santrallerinden gelmektedir ve bu santrallerin acilen satılması gerekmektedir. Başkan, göreve geldiğinde bunları satacağını beyan etmesine rağmen 3 yıldır hiçbir faaliyette bulunmamıştır. 2023 yılında yapılan mali genel kurulda ise bu borçları ödeyebileceğini beyan etmiştir. Söylem ve eylemde tutarsızlık vardır," dedi.
"Su Sorununu Çözeceğiz"
27 Temmuz'da yapılacak seçimler sonrasında göreve geldiklerinde sadece pancar üreticileri ile ilgili sorunları değil, tüm çiftçilerin sorunlarıyla ilgileneceklerini ifade eden Turan, bölge çiftçisinin en önemli sorunlarından birinin su sorunu olduğunu belirtti. "Konya, Karaman ve Aksaray havzasının su ihtiyacını karşılamak için plan oluşturacağız. Başkanlığım döneminde su politikalarının takibini sağlayacağız. Suyun verimli kullanılmasına yönelik Ar-Ge çalışmaları yapacağız. Konya Ovası'na suyun akıtılması ile ilgili mühendislik projelerine katkı sağlayacağız ve suyun etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacağız," dedi.
"Üreticilerimize Özel Fiyat Uygulaması Yapacağız"
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi üyelerinin refah düzeyini artırmak için gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade eden Turan, "Ayçiçeği, mısır ve arpa gibi ürünlerde üyelerimizden alacağımız ürünler için piyasa fiyatının üzerinde özel fiyat uygulaması yapacağız. Bu sayede üyelerimiz daha çok kazanacak. Gerekli görülen yerlerde mağaza sayımızı artıracağız ve mağazalardaki ürünlerin satış fiyatını düşük tutacağız. Sözleşmeli üretim modeli ile üreticilerimizin daha güvenli ve planlı bir şekilde üretim yapmasını sağlayacağız. Ayrıca pancar alımı esnasında adaletsiz uygulamalara dur diyeceğiz ve üreticilerimizin hakkını koruyarak adil bir alım süreci yapacağız. Çiftçilerimizle istişare ederek kooperatif işleyişinde ve çiftçilerimizin sorunları ile ilgili tüm sorunları çözüme kavuşturacağız," dedi.