Ali Babacan'dan Konya'nın su sorununa derman olacak öneri: 'Su bakanlığı kurulsun'
Hakimiyet.com'a özel açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Konya'nın da gündeminde olan su sorununa yönelik açıklamalarda bulundu. Babacan, su yönetiminden sorumlu bir bakanlığın kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Kurucu Genel Başkanı Ali Babacan, Konya Tarım Fuarı’nda Hakimiyet.com’un sorularını yanıtladı. Konya’nın da baş belası su sorunuyla ilgili açıklama yapan Babacan, su yönetiminden sorumlu bir bakanlığın kurulmasının gerekli olduğunu ifade etti. Türkiye'deki sulama yatırımlarının en geç 5 senede tamamlanmasının gerekli olduğunu aktaran Başkan Babacan, “Türkiye'de tek bir damla suyun kıymetini bilen bir su yönetim sistemine ihtiyaç var. Türkiye'nin de bunun hasıran iklim değişikliği, çevre ve su yönetiminden sorumlu bir bakanlık kurulması gerekiyor.” dedi.
“ÇİFTÇİMİZİN VE TARIMIMIZIN ŞU ANDA DURUMU GERÇEKTEN SIKINTILI”
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Kurucu Genel Başkanı Ali Babacan’ın söylemleri başlıklar halinde şu şekilde: “Türkiye'nin ekonomisinde ciddi sıkıntılar var ama çiftçilerimizin bu heyecanı buradaki fuarda gelen, üretim yapıp ürünlerini sergileyen firmalarımızın üretim heyecanı gerçekten her türlü taktirin üzerinde. Bu büyük ve güzel ülke çalışarak bu zorlukları inşallah hep beraber aşacak. Çiftçimizin ve tarımımızın şu anda durumu gerçekten sıkıntılı. Özellikle artan maliyetler herhalde en önemli problem. Ama daha da önemlisi asıl büyük sorunumuz su.”
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, ÇEVRE VE SU YÖNETİMİNDEN SORUMLU BİR BAKANLIK KURULMASI GEREKİYOR”
“Yani toprağın suyla buluşması çok çok önemli. Küresel ısınma var, iklim değişikliği var ve Türkiye'de tek bir damla suyun kıymetini bilen bir su yönetim sistemine ihtiyaç var. Türkiye'nin de bunun hasıran iklim değişikliği, çevre ve su yönetiminden sorumlu bir bakanlık kurulması gerekiyor. Bu iş çok önemli. Türkiye'deki sulama yatırımlarının en geç 5 senede tamamlanması gerekiyor. Bu mümkün. Ben 11 yılın bütçesini yaptım bu ülkede.”
“TOPRAK SUYLA BULUŞSUN. VERİM NASIL ARTIYOR HEP BERABER GÖRELİM”
“Bütçeye bu parayı koyduğunuz zaman tahsis ettiği zaman öncelik sudur dediğiniz zaman bu mümkün. Sulama tarım yatırımlarını tamamlayın. Toprak suyla buluşsun. Verim nasıl artıyor hep beraber görelim. Bir dönümlük arazide bire iki, bire üç verim artışı mümkün, suyla bu mümkün yapılacak. Böylece birim maliyet düşecek. Hem gıda fiyatları düşecek hem çiftçimizin yüzü gülecek. Mutlaka çiftçimizin yem maliyetinin, hayvancılık için söylüyorum özellikle, gübre maliyetinin yarısının devlet tarafından karşılanması lazım.”
“ÇİFTÇİYE GELİNCE PARA YOK DİYORSUN”
“Ziraat Bankası'nın bütün kaynaklarının öncelikle tarıma kullandırılması lazım. Tarımdan artarsa başka yerlere kullanılması lazım Ziraat Bankası'nın kaynaklarından. 11 yıl bana bağlı oldu Ziraat Bankası. Bu işleri bilen insanlarız. Eğer talimat verirseniz öyle yaparlar. Gayet kolay yani. Para yok. Niye yok? Sen tutuyorsun menfaat şebekesinde Ziraat Bankası'nın parasını kullanıyorsun, tüketiyorsun. Çiftçiye gelince para yok diyorsun. Bu yapılabilir. Bu mümkün yani. Uygun şartlarda çiftçimize mutlaka kaynak sağlamak gerekiyor.”
"BAŞKA TÜRLÜ BU SORUNU ÇÖZMESİ MÜMKÜN OLMAYACAK”
“Mazotun ve elektriğin çiftçimize mutlaka daha uygun şartlarda temin edilmesi gerekiyor. Maliyetin aşağı düşmesi gerekiyor ki hem çiftçimizin biraz şöyle yüzü gülsün hem de Türkiye'deki gıda enflasyonu düşsün. Başka türlü bu sorunu çözmesi mümkün olmayacak yani.”
Bakmadan Geçme




