- Haberler
- Güncel
- Açmayan çiçeklerin tek çaresi bu! Toz haline getirip toprağına ekleyin: Çiçek coşacak
Açmayan çiçeklerin tek çaresi bu! Toz haline getirip toprağına ekleyin: Çiçek coşacak
Çiçek bakımı hakkında öğrenmeniz gereken çiftçilik sırları Bu bilgiler ışığında çiçekleriniz fışkıracak
Evde çiçek bakımı, birçok insanın hem hobi hem de evini güzelleştirmek için yaptığı bir aktivitedir. Ancak, evde çiçek bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle çiçeklerinizin ihtiyaç duyduğu ışık, su, toprak ve gübre gibi faktörleri belirlemeniz gerekir. Her çiçeğin farklı bir bakım gereksinimi vardır. Örneğin, güneşli bir yerde yetişen çiçekler, gölgeye ihtiyaç duyan çiçeklere göre daha fazla ışık almalıdır. Aynı şekilde, suyu seven çiçekler, kuraklığa dayanıklı çiçeklere göre daha sık sulanmalıdır. Bunların yanı sıra Milliyet.com.tr sitesinde paylaşılan bir içerikte; açmayan çiçeklerin canlandırılması için muhteşem bir tüyo verildi:
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
SU VE TOPRAK DETAYINA DİKKAT EDİN
Evde çiçek bakımı yaparken, ayrıca çiçeklerinizin mevsime uygun olarak bakılmasına da özen göstermelisiniz. Kışın, soğuktan korunmak için çiçeklerinizi içeri alabilir veya cam önüne koyabilirsiniz. Yazın ise, aşırı sıcaktan etkilenmemeleri için çiçeklerinizi gölgeli bir yere taşıyabilir veya sabah veya akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
Evde çiçek bakımı yaparken, son olarak çiçeklerinizin sağlıklı kalması için düzenli olarak budama, toprak değiştirme ve zararlılardan koruma gibi işlemleri yapmanız gerekir. Budama, çiçeklerinizin daha gür ve canlı görünmesini sağlar. Toprak değiştirme, çiçeklerinizin besin ihtiyacını karşılar. Zararlılardan koruma ise, çiçeklerinizin hastalıklara yakalanmasını önler.
ÇİÇEK BAKIMI YAPARKEM BİLMENİZ GEREKEN PRATİK BİLGİER
Çiçekler, evlerimizi ve bahçelerimizi güzelleştiren, doğanın bize sunduğu harika canlılardır. Çiçeklerin sağlıklı ve uzun ömürlü olması için onlara iyi bakmak gerekir. Peki, çiçek bakımı için nelere dikkat etmeliyiz? İşte size çiçek bakımı için pratik bilgiler:
**Çiçeklerin ihtiyaç duyduğu su miktarı, türüne, mevsime ve ortamın sıcaklığına göre değişir. Genel olarak, toprağın nemli olmasına ama ıslak olmamasına özen gösterin. Toprağı parmağınızla kontrol ederek çiçeğinizin susuz kalıp kalmadığını anlayabilirsiniz.
**Çiçeklerin yeterli ışık alması da çok önemlidir. Çiçeğinizin türüne göre doğrudan güneş ışığına ya da gölge bir yere ihtiyacı olabilir. Çiçeğinizin yaprakları soluk, sarı ya da kahverengi ise, ışık alımında bir sorun olabilir. Çiçeğinizi daha uygun bir yere taşımayı deneyin.
**Çiçeklerin beslenmesi için düzenli olarak gübre vermek gerekir. Gübre, toprağa gerekli mineralleri ve besinleri sağlar. Gübre seçerken çiçeğinizin türüne uygun olanı tercih edin. Gübreyi fazla kullanmamaya dikkat edin, aksi halde çiçeğiniz zarar görebilir.
**Çiçeklerin büyümesi ve şekillenmesi için budama yapmak faydalıdır. Budama, çiçeğinizin sağlıklı dallarını korurken, hastalıklı, kuru ya da zararlı olanları temizlemenizi sağlar. Budama yaparken keskin ve temiz bir makas kullanın ve çiçeğinizin türüne göre uygun zamanı seçin.
**Çiçeklerin zararlı böceklerden ve hastalıklardan korunması için önlem almak gerekir. Zararlı böcekleri fark ettiğinizde hemen müdahale edin ve doğal yöntemlerle ya da uygun ilaçlarla yok edin. Hastalık belirtileri gördüğünüzde ise çiçeğinizin durumunu teşhis etmeye çalışın ve gerekirse uzman bir yardım alın.
GÜL NASIL ÇOĞALTILIR?
Evde de yetiştirebileceğiniz çiçeklerin başında gelen gül yetiştiriciliği hakkında bilmeniz gereken çoğaltma teknikleri. Sabah.com.tr'de gülün nasıl çoğaltılacağı hakkında 3 alternatif yol sunuldu. Bunlar şu şekilde:
TOHUM İLE ÇOĞALTMA: Güzel ve sağlıklı güller yetiştirmek için tohumların sağlıklı olmalarına dikkat etmeniz gerekir. Aynı senenin tohumlarını çoğalmaya özen gösterin.
ÇELİK İLE ÇOĞALTMA: En çok kullanılan yöntemdir. Kasım ayından itibaren Mart ayına kadar çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Gülden çelik alınır ve ucu hormona batırılır, daha sonra 21 derece sıcaklıktaki ortamda kumlu ya da perlitli toprağa belli aralıklarla dikilmelidir. Köklenme süreci için yaklaşık 2 ay beklemelisiniz. Kökleri oluştuktan sonra başka bir saksıya almanız gerekir.
AŞI İLE ÇOĞALTMA: Bitkiden bir parça alarak başka bir gül bitkisi aşılayarak gül bitkisi elde edebilirsiniz. Özellikle kokulu gül üretiminde ve farklı renk gül üretiminde aşılama yöntemi tercih edilmektedir. Toprağın üst kısmı yani gövde ve dalları oluşturacak olan kısma kalem veya göz; yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına da anaç denir
Kaynak: Milliyet.com.tr, Sabah.com.tr Derleme: Hakimiyet.com - Göktuğ Efil