9 Eylül 2024 Türkiye Gündemi

Siyaset

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 101. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'e bir ziyaret gerçekleştirecek. Özel, ayrıca 3. Genel Başkan Bülent Ecevit ve 4. Genel Başkan Deniz Baykal'ın mezarlarını da ziyaret edecek. Program kapsamında, Özel'in Merkez Yönetim Kurulu toplantısına ve Cumhuriyet Halk Partisi Müzesi'nin açılışına da katılması bekleniyor.

Eğitim

2024-2025 eğitim öğretim yılı, yaz tatilinin ardından bugün başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyondan fazla öğrenci ve yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmen dersbaşı yapacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açılış programı kapsamında Arjantin İlkokulu'ndaki törene katılacak.

Yasama ve Yürütme:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kazakistan’da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Adalet Bakanları 1. Toplantısı’na katılacak.

Ekonomi:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise, 12 ay ve 4 yıl vadeli devlet tahvilleri için ihraç ihaleleri gerçekleştirecek.

Dünya ve Diplomasi:

Türk Devletleri Teşkilatı Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar 8. Toplantısı düzenlenecek. Öte yandan, ABD ve Türk vatandaşı sivil toplum gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi’nin Batı Şeria’da bir protesto sırasında İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin gelişmeler yakından izleniyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Lübnan'daki Hizbullah'a karşı başlattığı "önleyici saldırı" da takip ediliyor.

Güncel:

Diyarbakır’da kaybolduktan sonra ölü bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ın olayıyla ilgili yeni gelişmeler izleniyor. Ayrıca İstanbul’da "Sosyal Medyanın Öteki Yüzü: Sorunlar-Çözümler" başlıklı bir forum düzenlenecek.

Spor:

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup'taki ikinci maçında İzlanda’yı Gürsel Aksel Stadı'nda ağırlayacak. Ayrıca TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta Afyonspor ile İskenderunspor karşı karşıya gelecek. Hentbol Erkekler Süper Lig'in 2. haftasında ise Spor Toto ve Beşiktaş karşılaşacak. UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu’nun kura çekimi İsviçre’de yapılacak ve Galatasaray Petrol Ofisi’nin rakibi belli olacak.

Özel Haber

Bakmadan Geçme