23. Ulusal Mekanik Kongresi KTÜN Ev Sahipliğinde Yapılıyor
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi (TUMTMK) tarafından her iki yılda bir gerçekleştirilen, 46 yıldır devam eden ve bu yıl 23.'sü düzenlenen 'Ulusal Mekanik Kongresi' birbirinden değerli konuşmacı ve katılımcılarla Konya Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde düzenlenen ve KTÜN ev sahipliğinde gerçekleşen kongre 3 gün boyunca bilim insanlarının konuşma ve sunumları ile devam edecek. 200’den fazla araştırmacının katılım sağladığı kongrenin ilk gününden itibaren sürekli ortamlar mekaniği, katı cisimler mekaniği, akışkanlar mekaniği, yapı ve malzeme mekaniği, termodinamik, ısı transferi, kontrol teorisi, uygulamalı matematik, etkileşim problemleri konuları hakkında sunumlar gerçekleştirilecek.
DÜNYACA ÜNLÜ BİLİM İNSANLARI KONGREDE KONUŞMACI
3 gün boyunca sürecek kongrede toplam 15 oturum olacak. 200’den fazla araştırmacının katılım sağladığı kongrede Amerika Birleşik Devletleri’nden 3 Azerbaycan’dan 1 olmak üzere toplam 4 çağrılı konuşmacı yer alıyor. ABD Arizona Üniversitesinden öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Madenci, ABD California Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ertuğrul Taciroğlu, ABD Oregon Eyalet Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Burkan İşgör ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bilal Bilalov çağrılı konuşmacılar arasında bulunuyor.
“AKADEMİK ÇIKTILARI YÜKSEK BİR KONGRE OLACAK”
Kongre açılış konuşmasında kongredeki bilimsel sunumların hem bölgeye hem de ülkemize faydalar getirmesini temennisinde bulunan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, “ Ülkemizin köklü kuruluşlarından olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz kongrenin akademik çıktılarının yüksek olacağına dair inancım tamdır. Konya Teknik Üniversitesi, ülke gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlamak hedefiyle 2018 yılında kurulmuştur ve temelleri 1970 yılına kadar uzanmaktadır. Mühendislik ve mimarlık eğitiminde yaklaşık 50 yıllık geleneğe ve deneyime sahip bir devlet üniversitesidir. 5 yıldır yeni kurumsal kimliği ile öncü, yenilikçi etkin ve dinamik bir kurum olarak yapılanmakta olan üniversitemiz geleceğe umutla ve güvenle bakmaktadır. Bugün, aktif iki fakülte bir meslek yüksekokulu ve bir enstitü ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca uygulama ve araştırma merkezlerimiz ile teknolojik gelişmelere katkı sağlayan çalışmalara imza atmaktadır. Sloganımız “Gelişimin Öncüsü” anlayışımız ise “Araştırma Odaklı” üniversite olmaktır. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz bünyesinde yer alan İnşaat Mühendisliği bölümü üniversitemizin güzide bölümlerinden biridir. Bölgemize nitelikli insan kaynağı yetiştirmede ve inşaat proje çalışmalarında önemli görev üstlenmektedir. Kongredeki bilimsel sunumların hem bölgemize hem de ülkemize faydalar getirmesini umuyorum. Kongrede emeği geçen düzenleme kuruluna, bildirileri değerlendiren hakemlere, bildiri sahiplerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Davetimize katılım gösteren herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
2025’DE AZERBAYCAN BAKÜ’DE GENİŞ KATILIMLI KONGRE DÜZENLENECEK
Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi Başkanı, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag ise yaptığı konuşmada, kongre hakkında bilgi vererek bildirilerin yayınlanması noktasındaki süreçten bahsetti. Bir sonraki düzenlenecek kongre hakkında bilgi veren Komitesi Başkanı Omurtag kongrenin 2025 yılında Azerbaycan’da uluslararası bir şekilde yapılmasının planlandığını söyledi. Çağrılı konuşmacıların sunumları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Omurtag Kongrede emeği geçenlere teşekkür etti. TUMTMK ve Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet H. Omurtag Kongrenin 15 oturum ile gerçekleşeceğini belirterek, “10 Aralık 1976 yılında yedi kişiden oluşan bir kurucular kurulu ile Teorik ve Uygulamalı Mekanik Türk Milli Komitesi kuruldu. 1976 yılında IUTAM’a 1994 yılında ECCOMAS’a üye olundu. Aralıksız olarak her iki yılda bir Ulusal Mekanik Kongresi etkinliği düzenlenmektedir. Türkiye’nin alanında en uzun soluklu, en çok katılımlı bilimsel etkinliğidir. Bu sene 23.sü Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleşiyor. TUMTMK’nın amacı mekanik alanında ya da yakın konularda çalışan araştırmacıların ulusal ve uluslararası bilimsel ağlar ile bağlarını geliştirmek. Ulusal ve uluslararası Teorik ve Uygulamalı Mekanik Kongreleri düzenlemek, Teorik ve uygulamalı mekaniğin bilimsel gelişmesine katkıda bulunabilecek her türlü girişimi desteklemektir. 24. Ulusal Mekanik Kongresi 2025’de Azerbaycan Bakü’de geniş katılımlı bir uluslararası kongre için şimdiden çalışmalara başlandı” şeklinde konuştu.
“KONGREMİZE KATKI SAĞLAYAN PAYDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM”
Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda TUMTMK 23. Yerel Komite Başkanı Prof. Dr. Sami Döndüren yaptığı konuşmada, “2001 yılında Prof. Dr. M. Yaşar Kaltakçı hocamızın önderliğinde yine üniversitemizde düzenlenen kongreye 22 yıl sonra tekrar ev sahipliği yapmak bizi onurlandırmaktadır. Kongremize katılacak 200’den fazla bilim insanı ile bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kongremiz için yapılan bütün hazırlıklara destek olan ve bizi hiç yalnız bırakmayan Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik hocam başta olmak üzere akademik ve idari personelimize, sponsorlarımıza bütün hazırlıklarda ve kongrenin yürütülmesinde emeği geçen herkese ve misafirlerimize teşekkür ediyor faydalı bir kongre geçirmemizi temenni ediyorum.” dedi.
“DENGE VE HAREKETİN KONUŞULACAĞI KONGRE”
KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kamanlı ise yaptığı konuşmada “Üniversitemizde ağırlamaktan mutluluk duyduğumuz kıymetli kongre komite üyelerimiz ve araştırmacı misafirlerimiz öncelikle hoş geldiniz. Denge ve hareketin konuşulacağı kongremiz 79 bildiri ile 3 salonda sunumlarını gerçekleştirecektir. İyi bir kongre olmasını ve Türk bilim camiasına katkılar sunmasını temenni ediyorum” dedi.
Oldukça yüksek katılım ile gerçekleşen kongre katılımcılara plaketlerinin verilmesinin ardından ilk oturum ile devam etti