2022'nin afet bilançosu ağır oldu

2022 yılında birçok ülkede hayatı olumsuz yönde etkileyen doğal afetler binlerce kişinin ölümüne ya da yara almasına sebep oldu. Bunun yanında ciddi maddi kayıplara da yol açtı.

2022'nin afet bilançosu ağır oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2022 yılında birçok ülkede hayatı olumsuz yönde etkileyen doğal afetler binlerce kişinin ölümüne ya da yara almasına sebep oldu. Bunun yanında ciddi maddi kayıplara da yol açtı.

2022'de doğal afetlerle mücadele eden bazı ülkeler aşırı sıcakla boğuşurken, bazılarında da seller can aldı.

Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı seller sonucu 232 kişi hayatını kaybetti.

Pakistan'da muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketinde ise yaklaşık 5 ayda bin 739 kişi hayatını kaybetti, 13 bin kişi yaralandı.

15 Ocak
Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Tonga'daki yanardağ patlaması ve onu izleyen tsunami nedeniyle 6 kişi hayatını kaybetti. Yanardağ patlaması Japonya'da tsunamiye, Avustralya'da da tsunami uyarısı verilmesine neden olurken, Peru'da 18 Ocak'ta dalga boylarının yükselmesi nedeniyle 80 liman kapatıldı. Felaketin ardından Peru'da 21 Ocak'ta 21 sahilde petrol sızıntısının neden olduğu kirlilik sebebiyle "Çevresel Acil Durum" ilan edildi.

30 Ocak
ABD’nin doğu yakasında orta ve kuzeydoğu eyaletlerini vuran şiddetli kar fırtınası nedeniyle 100 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.

2 Şubat
Ekvador'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 23 kişi hayatını kaybetti, 47 kişi yaralandı.

3 Şubat
ABD'nin orta bölgesinde etkisini sürdüren kar fırtınası yüzünden 4 binden fazla uçuş iptal edildi, 100 bine yakın kişinin elektriği kesildi.

8 Şubat
Dünya Gıda Programı (WFP), Afrika Boynuzu'nda 1981'den bu yana en kurak dönemin görüldüğünü belirterek, yaklaşık 13 milyon kişinin ağır açlıkla yüz yüze olduğu uyarısını yaptı.

11 Şubat
İtalya'nın güneyindeki aktif yanardağlarından Etna, bu yıl ilk kez kül ve lav püskürttü.

16 Şubat
Brezilya'nın Rio de Janeiro eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı seller 232 kişiyı canından etti.

19 Şubat
Arjantin'in kuzeydoğusundaki Corrientes eyaletinde ocak ayının ortasından bu yana devam eden orman yangınlarında 785 bin hektardan fazla alanın tahrip olduğu açıklandı.
Almanya'da "Zeynep" adı verilen kasırga, ülkeyi etkisi altına alırken 3 kişi öldü.

21 Şubat
İtalya'nın aktif yanardağlarından Etna, yeniden kül ve lav püskürttü. Ülkenin güneyindeki Sicilya Adası'nda yüksekliği 3 bin 200 metre civarında olan Etna Yanardağı'nda 10 Şubat'taki yoğun volkanik hareketliliğin ardından bu yılın ikinci volkanik faaliyeti yaşandı.

8 Mart
Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinin başkenti Sydney'de mart başından bu yana etkili olan sellerde 19 kişi hayatını kaybetti.

11 Nisan
Filipinler'de tropikal fırtına Megi'nin yol açtığı sel ve heyelanlarda 56 kişi öldü.

1 Mayıs
Irak'ın Salahaddin ilinde başlayan yoğun kum fırtınasından 216 kişi etkilendi.

3 Mayıs
Hindistan'da 46 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları eğitim, tarımsal üretim ve enerji kaynaklarında sorunlara yol açtı. Hindistan'ın Maharaştra eyaletinde, son 6 yılın en yüksek seviyesine ulaşan hava sıcaklığı nedeniyle 25 kişi hayatını kaybetti.

5 Mayıs
ABD'nin New Mexico eyaleti yaklaşık 650 kilometrekareye yayılan yangınlar nedeniyle "afet bölgesi" ilan edildi.

16 Mayıs
Irak hükümeti, yoğun kum fırtınası nedeniyle 2 bin kişinin boğulma tehlikesi geçirerek hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

21 Mayıs
Hindistan ve Bangladeş'i son günlerde etkisi altına alan aşırı yağışların yol açtığı sel, heyelan ile fırtınalarda en az 57 kişi hayatını kaybetti.

29 Mayıs
Brezilya'nın Pernambuco eyaletinin çeşitli bölgelerinde şiddetli yağışların neden olduğu sel ve toprak kaymaları sebebiyle 128 kişi öldü.

14 Haziran
Pakistan'da muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketinde yaklaşık 5 ayda bin 739 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 13 bin kişi yaralandı.
Sel sonrası hasara uğrayan veya yıkılan 2 milyondan fazla evin yanı sıra sayıları on binleri bulan çeşitli yapıların da bakımdan geçirilmesi veya yeniden yapılması gerekiyor. Küresel karbon emisyonunda yüzde 0,8 payı olan Pakistan'ın sel felaketi sonrası karşı karşıya kaldığı hasarın maliyetinin, 30 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütünden 16 Eylül'de yapılan açıklamada, Pakistan'da sel felaketi nedeniyle 10 milyona yakın kişinin yerinden olduğu belirtildi.

15 Haziran
Kolombiya'da Mart ayının başından bu yana ülke genelinde devam eden şiddetli yağış ve toprak kaymalarında 80 kişi öldü, 10 kişi kayboldu.
İspanya'da hava sıcaklığının 44 dereceye ulaşmasıyla "son 20 yılın haziran ayı sıcaklık rekoru" kırıldı.

21 Haziran
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Assam, Meghalaya ve Arunaçal Pradeş eyaletlerinde etkili olan muson yağmurlarının yol açtığı sel, heyelan ve kazalarda 131 kişi hayatını kaybetti.

23 Haziran
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Assam eyaletinde meydana gelen sellerdeki can kaybı 6 Nisan'dan bu yana 100'ü geçti.

25 Haziran
Bangladeş'te etkili olan şiddetli yağışlar nedeniyle 73 kişi öldü.

16 Eylül
Japonya’da haziranda yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle 15 bin 657 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

20 Temmuz
İspanya'da 10 gündür etkili olan sıcak hava dalgası, 678 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.
Portekiz'de Sağlık Bakanlığı 7-18 Temmuz'da bin 65 kişinin aşırı sıcaklardan öldüğünü bildirdi.

28 Temmuz
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu yılın başından bu yana meydana gelen orman yangını sayısının, aynı dönem için 15 yıllık ortalamanın neredeyse 4 katı olduğu bildirildi.

11 Ağustos
Fransa'da yılbaşından bu yana yangınlar nedeniyle en az 57 bin 600 hektar yeşil alan yandı.

12 Ağustos
İngiltere'nin önemli su kaynaklarından yaklaşık 120 kilometrelik Avon Nehri'nin pek çok noktasının kurumaya yüz tuttuğu görüldü.

15 Ağustos
Afganistan'ın başkenti Kabil yakınlarındaki Pervan vilayetinde aşırı yağışların yol açtığı selde, iki günde 31 kişi hayatını kaybetti.

21 Ağustos
Sudan'da 79 kişinin hayatını kaybettiği seller nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi.

22 Ağustos
İsviçre Alpleri'ndeki buzulların toplam hacminin 1931'den bu yana yarı yarıya eridiği ve bunun iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda hızlandığı bildirildi.

23 Ağustos
Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ortak Araştırma Merkezi uzmanları, Avrupa'nın son 500 yılın en kurak dönemini geçirdiğini bildirdi.

25 Ağustos
Afganistan'ın farklı vilayetlerinde son bir ayda yaşanan sel felaketlerinde 182 kişi hayatını kaybetti.

3 Eylül
Fransa'da kavurucu sıcakların yaşandığı 2022 yazında, son 19 yılın en yüksek ölüm oranı kayda geçti.

24 Eylül
Fiona Kasırgası'nın vurduğu ada ülkesi Porto Riko'da, yaklaşık 5 gündür 588 bin kişinin elektriğe erişim sağlayamadığı bildirildi.

28 Eylül
Küba'da, Ian Kasırgası nedeniyle ülkenin tamamında elektrik kesildi. ABD'nin Florida eyaletinin Meksika Körfezi'ne kıyısı olan bölgelerinde yaşayan 2,5 milyon kişiye Ian Kasırgası nedeniyle tahliye emri verilirken, otoyollarda kilometrelerce kuyruk oluştu.
Filipinler'de Nalgae Fırtınası'nın neden olduğu afetlerde yaklaşık 6 haftada 155 kişi hayatını kaybetti.

10 Ekim
Venezuela'nın Aragua eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymasında en az 25 kişi yaşamını yitirdi, 52 kişi kayboldu.
Hindistan'ın kuzeyini etkisi altına alan şiddetli yağış nedeniyle son 48 saatte 21 kişi öldü.

25 Ekim
Bangladeş'te etkili olan tropikal fırtına nedeniyle 31 kişi hayatını kaybetti. Tropikal fırtına Sitrang nedeniyle ülkenin sahil kesimlerinde yüz binlerce kişiye yönelik tahliye emri çıkarıldı.

28 Ekim
Filipinler'de Nalgae Fırtınası'nın neden olduğu afetlerde en az 50 kişi hayatını kaybetti, Filipinler'i bu yıl vuran 16. tropikal fırtına olan Nalgae, ülkenin bazı bölgelerinde şiddetli yağış, sel ve heyelanlara yol açtı.

5 Aralık
Kolombiya'da otoyolda meydana gelen toprak kayması sonucu 27 kişi yaşamını yitirdi, göçük altında kalanlar oldu.

13 Aralık
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Kinsaşa'da şiddetli yağışlardan sonra oluşan sellerde en az 100 kişi öldü.

 

Bakmadan Geçme