• Haberler
  • Konya
  • 2021 Şivlilik ne zaman? Konya'nın önemli geleneği Şivlilik bu sene kutlanacak mı?

2021 Şivlilik ne zaman? Konya'nın önemli geleneği Şivlilik bu sene kutlanacak mı?

2021 yılının dini günleri belli oldu. Üç ayların başlangıcı olarak Konya'da her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Şivlilik bu sene kutlanacak mı?

2021 Şivlilik ne zaman? Konya'nın önemli geleneği Şivlilik bu sene kutlanacak mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şivlilik, Konya'ya has bir gelenektir. Recep ayının ilk günüdür  ve Konya'da 'Şivlilik Günü' olarak kutlanır.

2021 yılının üç ayları da başlamak üzere ve bu da Konya için Şivlilik anlamına geliyor. Konya halkı bu günü 'İlk Namaz' olarak da adlandırır. Şivlilik, Regaip Kandili'nin ilk gündüzüdür. İki aşamalı olarak kutlanan Şivlilik bir önceki gece yapılan Fener Alayı programı ile başlar. 

Her yıl Konya Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikler Konya halkı tarafından yoğun katılımla kutlanıyordu. Büyükşehir Belediyesi, etkinlik programını Şivlilik gününden günler önce vatandaşa duyurarak katılım çağrısında bulunur ve geleneğin yaşatılmasına en büyük katkıyı sağlardı.

Konya Valiliği'nden konu ile ilgili yapılan açıklamada koronavirüs salgınının yaygınlaşmasının önüne geçilmesi amacıyla bu sene şivlilik etkinliklerine izin verilmeyeceği duyuruldu.

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"İlimiz genelinde,  

1.Kültürel mirasın bir parçası olarak kutlanan şivlilik etkinliklerinin kalabalıklara sebebiyet vereceği ve Covid-19 salgını için risk oluşturabileceğinden 2021 yılı için etkinlik yapılmasına müsaade edilmemesine,
Yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına,

Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Bu yıl Regaip Kandili 18 Şubat Perşembe günü idrak edilecek. Miraç Kandili 10 Mart, Berat Kandili ise 27 Mart’ta kutlanacak.

2021 yılının dini günleri şöyle;

Üç ayların başlangıcı - 13 Şubat Cumartesi

Regaip Kandili - 18 Şubat Perşembe

Miraç Kandili - 10 Mart Çarşamba

Berat Kandili – 27 Mart Cumartesi

Kadir gecesi - 19 Mayıs Salı

Ramazan Başlangıcı - 13 Nisan Salı

Kadir gecesi - 8 Mayıs Cumartesi

Ramazan Bayramı Arifesi- 12 Mayıs Çarşamba

Ramazan Bayramı 1. Gün- 13 Mayıs Perşembe

Ramazan Bayramı 2. Gün- 14 Mayıs Cuma

Ramazan Bayramı 3. Gün- 15 Mayıs Cumartesi

Kurban Bayramı Arifesi- 19 Temmuz Pazartesi

Kurban Bayramı 1. Gün - 20 Temmuz Salı

Kurban Bayramı 2.Gün- 21 Temmuz Çarşamba

Kurban Bayramı 3.Gün- 22 Temmuz Perşembe

Kurban Bayramı 4. Gün- 3 Temmuz Cuma

Hicri Yılbaşı - 9 Ağustos Pazartesi

Aşure günü - 18 Ağustos Çarşamba

Mevlid Kandili - 17 Ekim Pazar

ŞİVLİLİK VE FENER ALAYI NEDİR NASIL İCRA EDİLİR?

Üç aylar, o sene hangi mevsime denk gelmişse, Şivliliğin kutlanma şekli de ona göre şekillenir. Soğuk kış geceleri, bu kutlama için biraz elverişsizdir, ama yine de kutlama muhakkak yapılır. Akşam namazından sonra mahallenin bütün çocukları, gençleri, gelinleri mahalledeki en uygun yere toplanırlar. Bu alanda herkesin toplanma amacı “Fener Alayı” denilen kutlamayı gerçekleştirmektir.

Mahallenin abileri, kutlama alanını hazırlarken; çocuklar, bakkallardan satın aldıkları, ortasında mum bulunan, kâğıttan yapılmış fenerleriyle gelir, kutlama alanındaki ateşin etrafında halka kurarlar. 

Bu gelenek Konya Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla şekillenmeye devam ediyor.

Kutlamanın ikinci aşaması çocuklara yapılan ikramdır. Şivlilik günü, bütün evlerde bir hareketlilik yaşanır. Çocuklar, ellerine aldıkları naylon torbalarla kapı kapı gezip şivlilik toplarken, anneler de evde “bişi” denilen, hamur işi kızartmaları hazırlamak için mutfağa girerler. Şivlilik günü gelmeden günler önce çarşılar, pazarlar, marketler, bakkallar hazırlığa başlar.

Günümüz şivlilik törenlerinde, üzüm ve leblebinin yerini gofret çikolata, lolipop gibi ürünler alıyor. Müstakil evlerin tek tek dolaşılması olağan bir durum, ama apartman daireleri çocukları biraz zorluyor. Bunun da çözümü kapıcılardan geçiyor. Daire sakinleri, çocuklar için aldıkları yiyecekleri akşamdan apartman kapıcısına veriyor, sabahleyin toplanan bütün yiyecekler ayrı ayrı kaplarla binanın önünde çocukları beklemeye başlıyor.

Çocuklarda bir apartmana gittikleri zaman, tüm dairelerin ikramını, tek kalemde almış oluyor. Özellikle toplu konut bölgelerinde ki bu manzara kabul edelim ki sadece Konya’ya özel bir durum. 

Bakmadan Geçme