140 işçi Kod-46 ile işten çıkartıldı İddiası
Konya'da otomotiv tedarik sektöründe faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv'de çalışan yaklaşık 140 işçi Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olarak sendikal haklarını kazandı.
Konya'da otomotiv tedarik sektöründe faaliyet gösteren Kentpar Otomotiv'de çalışan yaklaşık 140 işçi Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olarak sendikal haklarını kazandı. İşçilerin sendikayla örgütlenmesine karşı çıkan yönetimi ise 140 işçiyi kod-46'dan işten çıkarttı. İşverenin kararına tepki gösteren işçiler fabrikayı terk etmeyerek eylem başlattı.
“Mücadelemiz sürecek”
İşçilerin eylemine destek veren Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu şube başkanı Deniz Ilgan, İşyerinden çıkarılanların tamamının sendika üyesi olduğunu ve tek suçlarının haklarını aramak olduğunu söyledi. Ilgan işten çıkarılanların resmi çıkış evraklarında ise kod 46 mazeretinin gösterildiğini belirterek ‘Bu madde hırsızlık, işverenin meslek sırlarını ifşa etmek, güveni kötüye kullanmaktır. İşçi arkadaşlarımız işlerine geri dönene kadar eylemimiz devam edecek’ dedi.
“Hepimiz KOD-46'dan işten çıkartıldık”
Sendikaya üye oldukları için işlerine son verildiğini ifade eden işçiler ise kendilerine yapılan haksızlığın yanı sıra iftiraya uğradıklarını ifade etti. 6 yıldır aynı firmada çalıştığını dile getiren Ahmet Harman ’Madem hırsızdım bugüne kadar beni neden çalıştırdın işten çıkarılanların hepsine aynı mazereti gösterdin hepimiz mi hırsızız’ dedi. Yasal haklarını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını ifade eden Mikail Demirkol ise’ işten çıkarılan 140 kiişinin hepsine hırsız dediler. Hiçbirimiz hırsız değil sendikalıyız Bu yüzden işimizden olduk’ ifadelerini kullandı.
“Kanunsuz şekilde iş durdurdular”
Fabrikada işçi eylemi ve işten çıkartmalara ilişkin kendisini savunan Kentpar Otomotiv'in ortaklarından Ali Yavuz Kütük ise şunları söyledi ‘Şu an da şirketimiz için herhangi bir sendikanın yetki belgesi aldığı bir durum yok. Olay geçtiğimiz Çarşamba günü başladı. İşçi arkadaşlarımızdan yaklaşık 75 kişi kanunsuz bir şekilde iş durdurma eylemi yaptı. Daha sonra insan kaynakları müdürümüz arkadaşları uyararak ‘kanunsuz şekilde iş durdurma eyleminiz var, lütfen işinizi başına dönün' dedi. Ama işçi arkadaşlar akşama kadar eylemlerini devam ettirdiler. Sabah saatlerinde ise haklı nedenlerle de fesih işlemleri gerçekleştirildi. Dün gece de ikinci vardiyada bulunan arkadaşlar iş durdurma eylemine katıldılar ve şimdi onlarında fesih işlemlerini gerçekleştirdik. Burada fesih işlemlerini sendikaya üye olmalarından dolayı değil, kanunsuz şekilde iş durdurma eylemlerinden dolayı yaptık. Şu an bu işçi arkadaşlar işten çıkartıldılar ve şu an burada kanunsuzluk yapıyorlar. Bununla ilgili de savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Şirketimizin bugüne kadar iş mahkemesinde bir dosyası olmadı. Biz bu arkadaşlarımızla bu seviyeye geldik, bu şekilde olmasını istemezdik.
Kod-46 nedir?
İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi davranışlarda bulunmasıyla işten çıkartılmasını kapsayan koddur. Zafer Samancı