100. Yılında Karatay'da anıldı
Kültür dünyasının önemli isimlerinden biri olan Feyzi Halıcı 100. yaş gününde Karatay'da anıldı. Karatay Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nde düzenlenen programa Feyzi Halıcı'nın eşi ve ailesinin yanı sıra edebiyat ve kültür dünyasından isimler katıldı.
Karatay Belediyesi ve Konya Kültür ve Turizm Derneği, Türk edebiyatının ve kültür dünyasının unutulmaz ismi merhum Feyzi Halıcı’yı, doğumunun 100’üncü yılında düzenlenen programla andı. Etkinlikte Feyzi Halıcı’nın şiirleri, sevdiği eserler ve Âşıklık geleneğine olan katkıları anlatıldı.
FEYZİ HALICI’NIN EDEBİ VE KÜLTÜREL MİRASI HATIRLANDI
Doğumunun yüzüncü yılında kültür adamı Feyzi Halıcı’nın hayatının ve edebi mirasının konuşulduğu programda, Konya kültür dünyasının isimleri; hatıralar, yazılar, anılar ve şairlerin şiirleri ile Feyzi Halıcı’yı yâd etti.
FEYZİ HALICI KONYA’NIN KÜLTÜREL MİRASINA BÜYÜK KATKI SAĞLADI
Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Yıldırım, anma programı ile Feyzi Halıcı’nın edebiyat dünyasına olan katkılarını ve kültürel mirasını bir kez daha hatırladıklarını kaydetti.
Ahmet Yıldırım, Halıcı’nın eserlerinin ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulayarak; “Üstadımız Feyzi Halıcı’nın 100. doğum günü anısına düzenlenen bu anlamlı etkinlik, onun edebi mirasını ve Türk kültürüne yaptığı katkılarını bir kez daha hatırlamamızı sağladı. Feyzi Halıcı üstadımız Konya’nın kültürüne, turizmine verdiği destek ile şehrimize büyük katkılar sağlamıştır. 1966 yılında başlatmış olduğu Konya Âşıklar Bayramı ile Âşıklık geleneği ölmek üzereyken merhum üstadımızın sayesinde bugünlere gelmiştir. Âşıklar düğünlerden çıkmış sahnelere geçmiştir. Konya Âşıklar Bayramı, yurt çapında yapılan bütün kültürel etkinliklerde örnek gösterilmiştir. Kendisi çok büyük bir üstattır. Bizler de bu büyük üstadı doğumunun 100. yılında anmak için bir araya geldik. Programı düzenlememizde bizlere destek sunan Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca Bey’e ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
BAHAR GÖKFİLİZ HALICI EŞİ FEYZİ HALICI’YI ANLATTI
Merhum Feyzi Halıcı’nın eşi Bahar Gökfiliz Halıcı, Halıcı ailesi adına konuşma gerçekleştirerek Feyzi Halıcı’nın Türk edebiyatına ve kültürüne yaptığı katkıları anlattı. Bahar Gökfiliz Halıcı programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Bahar Halıcı; “Feyzi Bey birçok sempozyum, kongre, toplantı, aşıklar festivali düzenledi. Kültür ve sanat dergisi çıkardı. 1968 yılında Konya senatörü seçildi. Feyzi Bey; Hz. Mevlana’nın ışığı Hz. Şemsin güneşinde büyük bir gayretle Konya halkına, Konya’nın kültürüne çok büyük hizmetlerde bulundu. Âşıklar Bayramını yaşattı. İçindeki o aşk bu kadar yoğun olmasaydı belki Aşıklar Bayramı bugünlere gelemeyecekti. Merhum eşimin kültürel alanda yapmış olduğu çalışmalar sayısız ödüllerle taçlandırıldı. Kendisiyle her zaman gurur duyuyorum” konuşmalarına yer verdi.
FEYZİ HALICI KONYA’YI KÜLTÜRÜN BAŞ ŞEHRİ YAPTI
Kültür dünyasının unutulmaz ismi için yazdığı şiiri programda okuyan Nuri Şahinoğlu katılımcılara duygusal anlar yaşattı.
Feyzi Halıcı’nın Konya’yı dünyaya tanıtarak kültürün baş şehri yaptığını dile getiren Nuri Şahinoğlu; “44 yılımızı beraber geçirdik. Feyzi Halıcı Konya’nın kültürüne büyük hizmetlerde bulunmuş, Konyalı âşıkların olmak üzere Türkiye'deki tüm âşıkların ağabeyi, onların en büyük destekçisi olmuştur” dedi.
FEYZİ HALICI’NIN AKADEMİK ALANA DA ÖNEMLİ DESTEKLERİ OLDU
Prof. Dr. Nilgün Çelebi ise Feyzi Halıcı’nın Konya’nın kültür ve sanat hayatına yaptığı çalışmaların yanı sıra akademik alanda da önemli işlere imza attığını dile getirdi.
Çelebi şunları söyledi; “Âşıklar Bayramını Konya’da başlatan isim Feyzi Halıcı’dır. Âşıklık geleneği sadece yöresel sınırlar içerisinde kalan bir sanat dalıydı. Kendisi bu sanatı Selçuklunun göbeği Konya’ya getiren isimdir. Feyzi Halıcı'nın edebi çalışmaları, sadece şiirle sınırlı kalmamış, akademik alanda da önemli işlere imza atmıştır. Bu noktada Feyzi abi Konya’da bir üniversite kurulmasını ve adının da Selçuk Üniversitesi olmasını istiyordu. O dönem mecliste senatör olan Feyzi abi, bununla ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Konya’ya kattığı değeri burada konuşmaya kalksak süremiz yetmez. Kendisini rahmetle anıyorum.”